BRITANSKI ČOVJEK U HRVATSKU DOVODI BRITANCE

Hanžeković prodao jednu od najuspješnijih hrvatskih tvrtki, u džep stavio 11 milijuna eura! – Dok Mesić i njegovi ljudi širom otvaraju vrata Rusiji i ruskom kapitalu koji preko Hrvatske planiraju svoje širenje na Balkan i Europu, najbogatiji hrvatski tajkun, odvjetnik i medijski magnat Marijan Hanžeković u Hrvatsku na velika vrata dovodi Britance.

Ovih je dana Hanžeković s britanskom tvrtkom Dechra Pharmaceuticals, specijaliziranom za veterinarske farmaceutske proizvode, dogovorio prodaju svojih 63 posto dionica tvrtke Genera, za što bi trebao dobiti 210 milijuna kuna. Nakon što su 31. srpnja predstavnici Dechre i Hanžekovića potpisali kupoprodajni ugovor, britanska je tvrtka najavila i ponudu za preuzimanje preostalih dionica od malih dioničara, i to po istoj cijeni po kojoj dionice kupuje od Hanžekovića, što iznosi 51,4 milijuna eura za ukupni Dechrin udio u dioničkom kapitalu Genere.

Na taj bi način Britanci proširili svoje poslovanje i na Hrvatsku, koja zauzima vrlo važno mjesto u njezinoj strategiji. Inače, Dechra se bavi izradom cjepiva i jedna je od najjačih kompanija te vrste u svojoj branši s oko 2,1 milijardu kuna godišnjeg prihoda i 452 milijuna kuna dobiti. Osim u Velikoj Britaniji, proizvodne pogone imaju i u Nizozemskoj i u SAD-u, a od 1. studenoga bi u svojim rukama zahvaljujući Hanžekoviću mogli imati i jednu od rijetko uspješnih hrvatskih tvrtki. Navodno Britanci s Dechrom imaju ozbiljne planove jer nakon preuzimanja planiraju zadržati njezinu cjelokupnu proizvodnju u Hrvatskoj. Točnije, namjeravaju “preseliti” i dio svoje proizvodnje iz Engleske u Hrvatsku već 2016. godine.

Inače, cijena Generine dionice u posljednja je tri mjeseca rasla, pa je s prosječnih 78 kuna koncem travnja došla na 126 kuna 30. srpnja, što znači da je tajkun i najbogatiji hrvatski odvjetnik zaradio točno 11 milijuna eura, jer je u kupnju dionica nekadašnje Veterine odnosno kasnije Genere uložio 11 milijuna eura, a toliko će i zaraditi. Hanžeković se zadnjih dana hvali prijateljima i poslovnim ljudima kako je napravio jedan od najboljih poslova u životu, jer je u vrlo kratkom vremenu kupovinom i preprodajom doslovce preko noći zaradio 90-ak milijuna kuna, ali znajući kako stranci nerado ulažu u Hrvatsku ostaje upitno zašto jedna ugledna britanska kompanija ulazi u posao baš u Hrvatskoj kada je u mnogim drugim zemljama imala puno povoljnije poslovne uvjete. To je očito još jedan dokaz da su Hanžekovićeve veze s Britancima puno dublje nego što se mislilo.

Autor: D.M./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content