Kolinda očitala lekciju Srbiji: Gospodo, okanite se mitova, laži i obmana!

Nije dobro što su danas glasni u Srbiji oni koji su bili tihi i javno podržavali Miloševićevu politiku, a čak su proglašavani i mogućim Miloševićevim nasljednicima, poručila je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom obrađanju na središnjoj svečanosti u Kninu najprije je pozdravila hrvatske branitelje ”ma gdje bili”.

Posebno je pozdravila sve one koji su sudjelovali u Oluji: zapojevnike ratnih postrojbi, prisjetivši se i odavši počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, stradalnicima, civilnim žrtvama, obiteljima poginulih branitelja i civila i ”svima koji su izgubili ili život ili zdravlje za našu hrvatsku domovinu, uključujući i naše ratne vojne invalide. Hvala Vam od srca”.

Zahvalila se na toplom dočeku u Kninu: ”Ne grije samo sunce, griju i naša srca… Taj Vaš optimizam, duh i domoljublje i meni daju optimizam. Vi ste moja snaga, zahvaljujem na tome i moram reći – Volim te narode moj, volim te zemljo moja Hrvatska!”

Grabar-Kitarović je naglasila kako je proslava Oluje proslava zajedništva koja simbolizira sve hrvatske pobjede: ”Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze”, naglasila je predsjednica.

Iz Knina predsjednica Republike Hrvatske uputila je jasnu poruku Srbiji, naglasivši kako skup povodom proslave Oluje, nije uperen ni protiv koga, pa tako ni protiv Srbije, nego se danas slavi pobjeda i zajedništvo, te povratak ustavno-pravnog poretka naše Hrvatske.

”Slomili smo kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj, no Oluja je puno više od toga”, dodala je.

Predsjednica je napomenula kako je Olujom spriječen pad zaštićene zone Bihać, te možda još veći masakr nego što je bio u Srebrenici.

”Žalimo za svakim izgubljenim životom – i hrvatskim i srpskim”, no opet naglasivši da je uzrok tome bila Miloševićeva zla namjera, te ”stoga nije dobro što su danas glasni u Srbiji oni koji su bili tihi i javno podržavali Miloševićevu politiku, a čak su proglašavani i mogućim Miloševićevim nasljednicima”.

Ono što je danas svima jasno, glasno je izrekla i naša predsjednica: ”U Hrvatskoj se ne želimo vraćati u prošlost, ne želimo kriviti srpski narod, ali nikad nećemo dopustiti da se žrtva i agresor izjednačavaju”, čime je opravdano dobila velike ovacije prisutnih.

“Svake žrtve treba se sjetiti! Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, a svaki zločin počinitelja”.

Naglasila je kako je zahvaljujući zajedništvu ostvarena veličanstvena pobjeda, s obzirom da je Hrvatska napadnuta iznutra i izvana, a Haaškim presudama, kao i presudama međunarodnog suda pravde ”Oluja je dobila i međunarodnu legitimaciju”.

Briljatno vođena i izvedena vojna akcija Oluja ”čista je kao suza”, te je ”jedan od glavnih zaglavnih kamena hrvatske države”.

Grabar-Kitarović naglasila je i nekoliko bitnih stvari poput činjenice kako je hrvatski državni vrh i međunarodna zajednica činila sve kako bi mirni putem reintegrirali okupirani hrvatski teritoji, kako je zapovijed o evakuaciji srpskog stanovništtva iz Hrvatske potpisana od strane Martića i Mrkšića, a srpskim političarima koji ovu situaciju uspoređuju sa Srebrenicom poručila:

”Gospodo, okanite se mitova, laži i obmana. Hrvatska nije neprijatelji Srbiji i ne sijte novo sjeme zla”.

Upravo grad Knin istaknula je kao primjer suživota i tolerancije, te naglasila kako su manjinama u Hrvatskoj zajamčena sva građanska prava, kao i manjinska prava po najvišim standardima, te naglasila kako isti odnos očekuje i prema Hrvatima koji se trenutno nalaze u Srbiji.

Hrvatska je dosta toga učinila zahvaljujući Oluji, ona je sada cjelovita država, članica Europske unije te NATO saveza, kazala je Grabar-Kitarovć, no istaknuvši kako nas i dalje očekuju veliki izazovi.

Dotakla se tako problema iseljavanja mladih iz domovine, te je pitanje ”odumiranja nacije”, postavila kao jedan od glavnih pitanja kojima će se baviti kako bi poboljšala gospodarsku i demografsku sliku Hrvatske, te kako bi se hrvatski iseljenici, koji su zbog krize morali napustiti svoje domove, ponovno vratili u domovinu, što i većina primoranih iseljenika iskreno priželjkuje, nazvavši ovaj cilj ”gospodarskom i demografskom Olujom”.

Predsjednica je sve prisutne u Kninu, te dakako i cijelu Hrvatsku pozvala na nastavak dostojanstvene proslave završivši:

”Neka nam živi jedina i vječna država Hrvatska!”

Predsjednica je održala energičan, iskren, domoljuban govor, prepun pozitivnih misli, želja i namjera koje su prepoznali svi koji su se našli danas u Kninu, kao i svi oni koji događanje u Kninu prate putem medija, a njen govor nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content