Ne nasjedajte na srpske laži

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej ustvrdio je kako Srbi u Hrvatskoj i danas žive u strahu prisjećajući se zločina koji su nad njihovim precima počinjeni tijekom Drugog svjetskog rata, a potvrdio je kako se zbog ponašanja zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca baš u tom razdoblju SPC i dalje odlučno protivi njegovu proglašenju svetim, objavila je ruska provladina novinska agencija Sputnik u svom servisu na srpskom jeziku, a prenosi Hina.

“Strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode. Mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih netko promatra. To se događa u jednoj kršćanskoj, katoličkoj zemlji gdje smo do 11. stoljeća bili jedna crkva, gdje smo se do jučer smatrali srodnim narodom, gdje smo nekada zajednički živjeli i zajednički se borili za svoja prava u Austro-Ugarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživjelo preko milijun njihovih predaka”, izjavio je patrijarh Irinej u intervjuu Sputniku.

Kad ovakvo što pročitate, onda vam dođe da se prekrižite i lijevom i desnom i pitate se je li ovaj čovjek uistinu to za što se predstavlja, odnosno je li on patrijarh ili političar. Jer kad vam dođu u goste ministri s one strane Drine, poput notornog Vučićeva Vulina, koji usred Hrvatske Stepinca nazivaju ustaškim vikarom, onda vas to više ni ne iznenađuje. No, kad osoba poput Irineja, koji se prošloga ljeta šepurio Lijepom našom, gdje se družio i s našim nadbiskupima u Splitu i Zadru, nakon svega priča o preko milijun srpskih žrtava u Drugom svjetskom ratu, onda se ne morate čuditi što srpske laži traju i što ih vješto pronose i njihova prvosveštena lica.

Kaže tako Irinej kako je za potvrdu svoje konstatacije naveo izvješće što ga je dobio iz “srpske škole internatskog tipa” iz Zagreba, u kojemu stoji kako su svakodnevno izloženi napadima. Poglavar SPC-a je dodao kako bi se, s obzirom na utjecaj koji Katolička crkva ima u Hrvatskoj, i ona mogla povezati s takvim stanjem u društvu.

Nevjerojatni su ti Srbi. Po Irineju i sličnima stječe se dojam kao da ih svaki dan netko tuče u Hrvatskoj samo zato što su Srbi. A istina je potpuno drugačija. Otkad je stvorena prva Jugoslavija, oni su se usred Zagreba obračunavali s onima koji nisu prihvaćali velikosrpsku politiku. Nažalost, bilo je i s naše strane zločina u Drugom svjetskom ratu, no, govoriti o preko milijun srpskih žrtava suludo je. Uostalom, puno više je bilo zločina četnika i partizana nad hrvatskim narodom, a Hrvati nikada na teritoriju Srbije nisu ratovali.

Blaženi se Stepinac zalagao za spašavanje svih ratnih žrtava, bez obzira na vjeru i rasu, a nije poznato da je to itko iz SPC-a radio. O tome kako su Srbi započeli rat devedesetih ne treba posebno trošiti riječi, kao i na činjenicu da su na poziv svojih političara, nakon Oluje, napustili Hrvatsku. Jer oni su uvijek nešto kao ugroženi…

Pričao mi je jedan kolega novinar kako je prije desetak godina radio tekst za Feral, i to u SPC-ovu manastiru u Kistanjama. Žalili su se kako ih proganjaju, a kad je s jednim kaluđerom obilazio školske učionice, na jednoj je ploči velikim slovima pisalo Lijepa naša kurvetina… Nakon toga i u Feralu su odustali od te teme. A kad je prije par godina pater Vatroslav Halambek, urednik hrvatskog programa na Radio Vatikanu, komentirao pijane srpske bogoslove u tim istim Kistanjama, onda je SPC intervenirao kod papinskog nuncija u Zagrebu i Halambek je morao dati ostavku. Kako ti Talijani uvijek nasjednu na srpske laži.

AUTOR: IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content