THOMPSONOVIH 50: Sretno Marko!

Marku Perkoviću Thompsonu želimo sretan 50. rođendan! Neka ga Bog blagoslovi, neka mu dade zdravlja i snage za nove pobjede. Marko sretno i poživi nam još toliko!

Marko Perković Thompson rodio se na današnji dan 1966. godine u malom selu u Zagori, u Čavoglavama. U rodnom selu proveo je svoje rano djetinjstvo i odrastanje, a srednju školu završava u Splitu.

Tko je Marko Perković Thompson:

Početkom Domovinskog rata prijavljuje se u Zbor narodne garde. Branio je svoje rodno selo, a nadimak ‘Thompson’ dobio je po staroj američkoj strojnici koju je nosio. Tih dana nastala je pjesma “Bojna Čavoglave” koja ga je proslavila među svim Hrvatima. Kasnije Marko ispisuje značajne stranice hrvatske glazbene povijesti.

Svakako među njegove najznačajnije pjesme spada predivna ‘Lijepa li si’, koju su ‘hrvatski’ petokolonaši svojevremeno htjeli zabraniti. Naime, ta je pjesma himna hrvatskih nogometnih navijača, a i ostatak hrvatskog puka doživljava je ‘rezervnom’ nacionalnom himnom. Pjesma toplinom i ljubavlju lebdi cijelom Domovinom i svim vjekovnim hrvatskim područjima, od ravnog istoka do predivnog juga. Pjeva o hrvatskim ljepotama i poziva nas na zajedništvo, pa je oduvijek trn u oku spomenutih petokolonaša te izdajnika svih vrsta i oblika. 

Studijski albumi:

1992. – Moli mala
1995. – Vrijeme škorpiona
1996. – Geni kameni
1998. – Vjetar s Dinare
2002. – E, moj narode
2006. – Bilo jednom u Hrvatskoj
2013. – Ora et labora

 

Odgovori

Skip to content