ŽELJKO OLUJIĆ Plenkovićeva Vlada sada ispravlja krive drine, trebamo razotkriti podvale

Izvor slike: fah

“Cijela ova situacija oko uhićenja na prostorima Bosne i Hercegovine nije, po meni, nimalo neočekivana. Kad imate situaciju gdje su Hrvati deprivirani u cijeloj toj državi, na način da srpsko stanovništvo biva zaštićeno od Srbije i Rusije s jedne strane, bošnjačko od Amerike i Turske s druge strane, a Hrvati se nalaze u sredini, onda mi nije čudno da se stvaraju optužnice koje nemaju pravne podloge”, istaknuo je u razgovoru za direktno.hr bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

Kako nam je pojasnio Olujić, činjenica je da se najprije rabio pravni pojam zločinački pothvat, a navodno da to, prema njegovim saznanjima, nije sadržaj pravnih akata protiv hrvatskih časnika koji su pritvoreni, barem, kako kaže, prema izjavi pravosudnih organa BiH.

“Neovisno o tome, događa se zapravo ono što ja tupim već godinama, a to je da se hrvatska vanjska politika mora voditi na način da izvire iz hrvatske unutarnje politike. Mislim da se, da tako kažem, sva hrvatska pamet treba uključiti u pomoć onima kojima prijete kazneni progoni na području Bosne i Hercegovine. Mislim da se uz pravne stručnjake u pomoć trebaju pozvati i sociolozi, povjesničari te demografi kako bi se razotkrile podvale. Hrvatska država mora brinuti o svim Hrvatima u svojoj državi, ali i o Hrvatima izvan svojih granica”, nadodaje Željko Olujić.

Prema njegovom mišnjenju, Plenkovićeva Vlada sada ispravlja krive drine.

“SDP je, kad je bio na vlasti, radio traljavo. Čak bih tu vlast nazvao s natruhama veleizdajničkom, jer slanje dokumenata u Bosnu i Hercegovinu i Haag bez povijesne distance od 30 do čak 100 godina nije praksa. I nužno je jako dobro istražiti koji su dokumenti izašli izvan granica Hrvatske. Milanovićev dobar potez je bio to što je stao sa slanjem dokumenata. Ovim optužnicama treba pristupiti jako ozbiljno, jer se ne isključuje mogućnost novih optužnica te se govori o popisu s imenima stotina ljudi”, upozorava naš sugovornik.

Bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić smatra da se ove optužnice nisu pojavile iznenadno.

“Ove optužnice nisu ništa iznenadno. Hrvatska ima svoja tijela i ima svoje obavještajne službe. Hrvatske vlasti znale su što se događa. Ne može biti tome drugačije. Zašto se tome tako traljavo pristupalo, odgovornost bi trebala preuzeti vlast. Za te optužnice se godinama znalo, ali se ništa nije činilo po tom pitanju”, zaključuje Olujić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content