NARICANJE Milanka Opačić i Mirando Mrsić o svojim smjenama

Najava da će biti maknuta s mjesta potpredsjednice Hrvatskog sabora, duboko je ožalostila Milanku Opačić. Reagirala je pribrano i prilično mirno, iako vidno potresena. Nešto je žešći bio njezin kolega, dr. Mirando Mrsić, nekadašnji ministar rada i socijale, kojemu je zapečaćena sudbina na mjestu šefa saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, koji je odmah odbrusio predsjedniku Davoru Bernardiću kako ”uvodi strahovladu”.

“Umjesto da podnesu moralnu i političku odgovornost za neuspjeh na lokalnim izborima Bernardić i vodstvo stranke i dalje nastavljaju s podjelama i kažnjavaju slobodu govora. Niti Bernardić, a niti članovi Predsjedništva koji su glasali za čistke u SDP-u neće me zaustaviti da i dalje ukazujem na probleme i tražim promjene”, rekao je Mrsić.

Predloženo je da na mjesto potpredsjednika Sabora umjesto Milanke Opačić sjedne Siniša Hajdaš-Dončić. Nije se baš iskazao dok je bio ministar u Milanovićevoj Vladi, ali iskazao se u potpori Bernardiću, koji sada više i nije novi SDP-ov šef.

“To je obračun s kritičarima, čisti revanšizam, no bez obzira na smjenu ja ću i dalje govoriti da je stanje u stranci loše. I da je glavni krivac za to Davor Bernardić. Kada je Zoran Milanović došao na čelo stranke, rejting stranke je porastao. Kada je Plenković došao na čelo HDZ-a rejting stranke je porastao. Jedino nama kada je Bernardić došao na čelo stranke rejting je pao i stoji na 22%”, kazala je Milanka Opačić, u trenucima dok je proživljavala javno sramoćenje od strane Bernardića. I dodala: ””Ako već nemaju petlje reći da me smjenjuju zbog toga što sam kritički progovorila o stanju u stranci, bilo bi barem pošteno da onda kažu da im idem na živce pa me žele smijeniti”, objasnila je Opačić i ponovila da se radi o verbalnom deliktu.

“Lako za mene i Miranda, ovo je podijelilo stranku, ostavit će tragove u samoj stranci, nažalost, sada ispada da je HDZ demokratskiji od nas”, još je dodala i ponovila kako je iza nje 27 godina poštenog rada u stranci ”koju je stvarala i nastavit će se boriti za nju”. To je točno: Milanka Opačić drugog rada (osim nešto sitno, svojevremeno kao tajnica u jednom saborskom klubu), nije ni imala, izuzev u SDP-u.

Prozirno i smiješno objašnjenje

“Mirando Mrsić i Milanka Opačić zatražili su odlazak Davora Bernardića. Zbog toga primorsko-goranski SDP traži njihove smjene sa saborskih funkcija. Povratnica u SDP Aleksandra Kolarić kaže da bi Opačić sama trebala dati ostavku te da bi na funkciji potpredsjednica Sabora trebao biti netko tko provodi stranačke politike. Matić i Glavašević poručili su kako nisu za eventualne smjene ili sankcije”, priopćili su iz SDP-a.

No, svakako je najoriginalnije objašnjenje dao bivši pomoćnik ministra branitelja, sada saborski zastupnik Bojan Glavašević, odgovarajući na upit je li riječ o sankcijama za one koji drugačije misle od šefa Bernardića. ”To nisu sankcije”, već ”prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića da se dužnosti preraspodjele i temeljem izbornih rezultata kao i evaluacijom dosadašnjeg rada”. Uz dodatnu napomenu da je riječ o rezultatima i parlamentarnih, ali i nedavnih lokalnih izbora.

U narodu postoji opaka uzrečica za takvo izvrtanje činjenica, ali zbog pristojnosti je nećemo napisati.

Jednako je smiješno, kao i ponižavajuće to Glavaševićevo objašnjenje prema Opačić i Mrsiću, kao i njihovo sadašnje kukanje. Koje je, nota bene, potpuno legitimno i ljudski, ali i politički razumljivo. Ali, zapravo za običan narod bahato i drsko.

Bernardić je očito žestoko udario šakom o stol i prelomio, ali baš preko koljena, kako bi se reklo, onako, ”seljački’, udarivši po njima smjenama. I to zaista zbog kritike, ali ljepše zvuči, ”verbalnog delikta”. Sve je to istina što kažu i Opačić i Mrsić- šef je mjesecima puštao da ga oni kritiziraju i blate uokolo, ne uspijevajući sakriti svoj žal za Zoranom Milanovićem, čiji su bili miljenici i onda učinio ono što na koncu učine svi politički kraljevi, carevi, predsjednici, kako se god oni zvali. Smijene nepoćudne.

Kada je Milanović izbacivao blagoglagoljivu Aleksandru Kolarić iz stranke, jer se drznula javno ga maltretirati svojim kritikama, Opačić se nije pretjerano trudila stati joj u zaštitu. Mrsić je bio nešto diskretniji. Sada se, kako to uvijek u životu biva, kolo sreće okrenulo; Kolarić je nedavno Bernardićevom odlukom vraćena u stranku i odmah je zatražila smjenu Opačić. Mrsića nije spominjala. A pritom je simptomatična činjenica da će se Kolarić kandidirati za šeficu zagrebačkog SDP-a, najvećeg stranačkog ogranka.

Istini za volju, Bernardić je dugo i slušao javne kritike na svoj račun- da je ”neprepoznatljiv”, ”bezbojan”, ”nema karizmu”, ”nije kompetentan”, ne zna voditi stranku, no, budimo pošteni: bez obzira što mislili o Milanoviću, lider takvoga kapaciteta ne izranja baš svaki dan u stranci iz čarobne kutije. U usporedbi s Milanovićem, Bernardić je doista potpuno drugačiji, ali to je jednostavno njegov stil. I odnio je pobjedu legitimno, usput rečeno.

Zato je, ponavljam, ljudski razumljivo, ali s druge strane, politički smiješno da se oni, koji su šutjeli dok se druge marginaliziralo ili izbacivalo iz SDP-a, sada busaju u prsa junačka kako su stradali samo zato što ne misle kao šef i još su ga prozivali. Prva lekcija- takve se stvari uvijek rješavaju unutar same obitelji, u ovom slučaju stranke, a ne puštaju se mjesecima uokolo spinovi i podmeću klipovi svom šefu, brifirajući novinare i odajući im stranačko prljavo rublje.

Imaju li pristojnosti, Opačić i Mrsić trebaju stati s kuknjavom, jer kruha neće biti gladni, a bogami ni žedni. Doduše, smanjit će im se visoka saborska plaća; Mrsić je ionako vrstan liječnik koji ima svoj posao i uz Parlament, a Milanka će i dalje ostati ono što je bila- saborski inventar. Samo na nižoj stolici.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content