“3069” – dokumentarac Jakova Sedlara o samoubojstvima hrvatskih branitelja

Redatelj Jakov Sedlar snimio je dokumentarac “3069” o braniteljima koji su počinili samoubojstvo. Prije dvije godine, kada je započeo raditi film, samoubojstvo su izvršila 3069 branitelja, danas je broj branitelja koji su izvršili samoubojstvo 3267!  

Film donosi osam tužnih priča o samoubojstvima hrvatskih branitelja. To su priče ljudi koji su imali snage da ispričaju svoju tužnu priču pred kamerom, neki su pokušali i nisu imali snage  dovršiti priču o tragediji koja ih je zadesila.

U evidenciji je 508.325 hrvatskih branitelja, danas je živih 438.437 a od toga je u radnom odnosu 192.305. Nezaposlenih je 63.236 i oni nemaju primanja.  U Domovinskom ratu poginula su 8.394 branitelja, nestalo ih je 438, a 56.994 su invalidi Domovinskog rata.

Od početka Domovinskog rata umrlo je više od 61.000 branitelja, od kojih je samoubojstvo počinilo njih 3.267 (evidentiranih). Prosječna životna dob hrvatskih branitelja je 54,3 godine.

Hrvatski branitelji su ostvarili cilj, oslobodili su Hrvatsku i doživjeli njeno priznanje kao samostalne međunarodno priznate države pa se postavlja pitanje:  Zašto su izvršili samoubojstvo?

Samoubojstvo su izvršili zbog (budimo iskreni): 

  • Većina branitelja izvršila je samoubojstvo jer nisu mogli podnositi nepravdu, laži, podvale, prozivanje, marginalizaciju, ponižavanje od države za koju su se borili, patili kao logoraši, patili zbog gubitka najmilijih i materijalne oskudice.
  • Nisu mogli podnijeti susrete s aboliranim zločincima koji su ubijali, silovali i pljačkali po Hrvatskoj, koji su izvršili ratni zločin za koji nema oprosta a njima je oprošteno!
  • Nisu mogli podnijeti da u domovini za koju su se borili zločinci obnašaju lokalnu vlast, županijsku vlast, da su predstavnici u Saboru.
  • Nisu mogli podnijeti koaliranje vlasti s agresorima, aboliranim zločincima i promotorima velikosrbijanske hegemonije.
  • Nisu mogli podnijeti da ih progoni i da im sudi četnički sud u Srbiji, da im sudi agresor kojeg su porazili (Srbijanski Zakon o ratnim zločinima, kojim se četnička Srbija (agresor na Hrvatsku), proglasila nadležnom za progon zločina počinjenih na cijelom teritoriju bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtve), a da RH nije poduzela odgovarajuće protumjere!
  • Nisu mogli podnijeti prozivanje (da su lažni branitelji), etiketiranja i vrijeđanja (da su pijanci, drogaši, neradnici).
  • Oni su godinama bili prepušteni sami sebi, njihov vapaj se nije čuo jer hrvatski političari nisu štitili hrvatske branitelje niti dignitet hrvatske države, od 2000 nadalje. (Treba spomenuti da je sadašnje Ministarstvo hrvatskih branitelja pod vodstvom ministra Tome Medveda ispravila neke pogreške te napravilo pozitivan iskorak i pomoglo braniteljima).
  • Država je branitelje ponizila traženjem niza papira, obnavljanjem postupka, višestrukim dokazivanjem sudjelovanja u Domovinskom ratu, nerješavanjem egzistencijalnih, materijalnih pitanja i ne pružanjem (nedovoljnim) psihološke pomoći.

Hrvatska država se rješila branitelja poslavši ih u mirovinu (vojska, policija i drugdje) a da im nije pružila nikakvu alternative što je dalo porazne rezultate. Država nije našla načina da ih zaposli, da ih uključi u društvo kao korisne članove zajednice već ih je izolirala i marginalizirala.

Država je omogućila osnivanje niza neovisnih braniteljskih udruga (umjesto da branitelji imaju jednu krovna udruga koja će brinuti o status branitelja) i tako stvorila jaz među braniteljima jer su neki branitelji postali uhljebi koji su gledali samo svoje interese a zaboravili svoje suborce. Država je lošim, nedorečenim zakonima ponizila branitelje, marginalizirala ih i progonila a štitila zločince (treba vidjeti koliko teških zločina iz Domovinskog rata nije ni istraženo, ni procesuirano!? Zašto?).

Žalosno je da je Jakov Sedlar dobio potporu (u Hrvatskoj) za film samo od Ministarstva branitelja dok država daje miljunske iznose za snimanje antihrvatskih filmova koji blate branitelje, Domovinski rat i Republiku Hrvatsku kao državu.

To su razlozi zašto su se mnogi ubili, nisu mogli podnijeti silno poniženje od države za koju su se borili, nisu mogli podnijeti poniženje od medija, političara i institucija države za koju su se borili. Nisu mogli podnijeti da abolirani četnici obnašaju vlast u državi za koju su se oni borili!

Za nerad državnih institucija i službenika, za vrijeđanje, ponižavanje i progonjenje branitelja nije nitko odgovarao.

Poruka filma: “Nemojte ni razmišlajti o samoubojstvu, to nije rješenje. Imamo svoju državu za koju ste se iskreno i srcem borili, napravite sve da bude bolja. S onoga svijeta ništa ne možete napraviti.”

Borba za Hrvatsku se nastavlja, nije završena i svaki branitelj ima svoje mjesto i zadatak u toj borbi. Ako želim Hrvatsku kao naprednu, pravnu i pravednu državu moramo poraziti izdajnike i zato je važan svaki branitelj i domoljub.   

 

Skip to content