22. listopada 1992. otkrivena Ovčara – Šljivančaninu žao što nije dovršio ‘posao’ u Vukovaru

Na nedavnom otvaranju tvornice u Rumi, Srijem, susreli su se i srdačno pozdravili krvnik s Ovčare Veselin Šljivančanin i predsjednik Srbije Vučić. Ovaj ratni zločinac osuđen je minimalnom kaznom zatvora za ratni zločin na Ovčari, najveći pokolj u Europi nakon II. svjetskog rata do tada (ako se izuzmu postratni zločini partizana i komunista u Europi). U zatvoru je proveo ukupno svega nešto više od 6 godina.

„I danas mi je jedino žao što nisam dobro izvršio zadatak u Vukovaru, razoružao paravojne formacije (Hrvatsku vojsku i MUP RH, op.) i nisam pod svaku cijenu pronašao svoje zarobljene starješine i vojnike“, rekao je ratni zločinac Veselin Šljivančanin srpskim medijima.

Dana 22. listopada 1992. godine Tadeusz Mazowiecki, posebni izaslanik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, objavio je u svom izvješću da je pronađeno točno mjesto masovne grobnice na Ovčari. Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava pokolja tada nije bila moguća zbog srpske okupacije tog područja, pa su snage UNPROFOR-a godinama do reintegracije čuvale mjesto masovne grobnice, kako bi spriječile uklanjanje dokaza do tada najvećeh pokolja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U rujnu i listopadu 1996. započele su ekshumacije iz masovne grobnice koje je trajalo 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela, a do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina. Još 60-ak osoba se smatra nestalima, ali je njihova sudbina izvjesna da su ubijeni.

„I danas mi je jedino žao što nisam dobro izvršio zadatak u Vukovaru, razoružao paravojne formacije (hrvatske vojnike op.) i nisam pod svaku cijenu pronašao svoje zarobljene starješine i vojnike“, rekao je nakon izlaska iz zatvora ratni zločinac Veselin Šljivančanin srpskim medijima, a prenio 24.sata.hr

To je krvnik koji je organizirao mučenje i odvođenje 400 ranjenika iz vukovarske bolnice, ubijanje 264 ljudi na Ovčari te sprječavao evakuaciju 4000 civila, nakon pada Vukovara izdvajao ih iz kolone i slao u smrt.

Sud u Haagu najprije ga je osudio na pet godina zatvora. Nakon revizije osuđen je na 10 godina, pa je u srpnju 2011. godine pušten. U zatvoru je proveo samo 2450 dana.

Pripadnik zloglasne “vukovarske trojke” tvrdi da je njegov “jedini cilj 1991. godine u Vukovaru i 1992. godine u Sarajevu bio zaštititi narod i postrojbe Jugoslovenske armije”.

„Ta izjava ratnog zločinca pokazuje koliko je Haški sud pogriješio kad mu je smanjio kaznu. Kažnjen je s 12 dana zatvora po svakoj ubijenoj žrtvi Ovčare i sramotno je da daje takve izjave. Ne kaje se ni za što i koliko je bahat još bi mogao doći u Vukovar u turistički obilazak jer pravosuđe nije učinilo ništa da bi to spriječilo“, kaže Zdravko Komšić, vukovarski branitelj i predsjednik ogranka Društva logoraša.

Izvor: narod.hr/24sata.hr

Odgovori

Skip to content