VELIČANSTVENA HRVATSKA JEDNOM NOGOM U RUSIJI!

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Grčku sa 4:1 na punom Maksimiru u prvoj utakmici playoffa za Svjetsko prvenstvo. Time su Vatreni napravili ogroman korak uoči uzvrata u Pireju u nedjelju.

HRVATSKA – GRČKA 4:1 (Modrić 13′-11m, Kalinić 19′, Perišić 33′, Kramarić 49′ / Papastathopoulos 30′)

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Rakitić, Brozović; Kramarić (Vlašić, 82), Modrić (Pašalić, 89), Perišić – Kalinić (Rebić, 76)

GRČKA: Karnezis – Maniatis (Retsos, 46), Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavellas – Samaris (Tachtidis, 62), Tziolis; Zeca, Fortounis, Stafylidis (Bakasetas, 71) – Mitroglou

Strijelci za Hrvatsku bili su Luka Modrić (13-11m), Nikola Kalinić (19), Ivan Perišić (33) i Andrej Kramarić (49), dok je strijelac jedinog gola za Grčku bio Sokratis Papastathopulos (30).

Novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić u svom je drugom vođenju reprezentacije ostvario i drugu pobjedu i to nakon impresivne predstave momčadi koja je sve donedavno izgledala ispuhano i potrošeno. Pod dirigentskom palicom maestralnog kapetana Luke Modrića i uz raspoložene napadače Nikolu Kalinića, Andreja Kramarića i Ivana Perišića Hrvatska je ostvarila veliku prednost pred uzvrat koji će se igrati u Pireju za tri dana.

Potpuno suprotno najavama koje su govorile da će u susretima Hrvatske i Grčke biti vrlo malo pogodaka, prvo poluvrijeme ponudilo je četiri pogotka, a čak tri su lopte završile iza leđa grčkog vratara Karnezisa.

A upravo je i Karnezis bio najzaslužniji što se utakmica vrlo brzo “otvorila” jer je svojom izuzetno slabom reakcijom u 11. minuti skrivio kazneni udarac iz kojega je Hrvatska povela. Njegov branič Tzavellas mirno mu je vratio loptu, no Karnezisu se ona odbila dva metra od noge, a tu je situaciju odlično iskoristio naš istureni napadač Kalinić koji je oduzeo loptu grčkom vrataru koji ga je potom oborio pa je talijanski sudac Rocchi pokazao na bijelu točku. Nakon dvominutne stanke zbog ukazivanja pomoći Karnezisu, kojemu je trebalo zaustaviti krvarenje iz nosa, Modrić je zadržao mirnoću i sigurno izveo kazneni 11-erac za 1-0.

Rano vodstvo dodatno je osokolilo Hrvatsku, dok je Grčka nakon primljenog gola izgledala izgubljeno na terenu. Takvu situaciju naši su igrači iskoristili za vrlo brzi drugi pogodak, Strinić je u 19. minuti izbačen na lijevom krilu, a on je, nakon što se sjurio u suparnički kazneni prostor, poslao prizemni ubačaj u peterac gdje je neobjašnjivo nečuvan na prvoj vratnici ostao Kalinić koji je zatim efektno proslijedio loptu u mrežu.

Da ne bi bilo sve idealno pobrinuli su se naši obrambeni igrači 10-ak minuta potom. Prvo se Mitroglou uspio ubaciti u kazneni prostor iza naše obrane, ali uslijedio je prilično loš udarac. No, umjesto da iznese loptu što dalje od svog gola Vrsaljko ju je vratio do Lovrena, čiju je neopreznost iskoristio Zeca te mu oteo loptu. Ipak, Vida je uspio presjeći dodavanje prema Mitroglouu i izbio loptu u korner. Time je ipak samo odgodio grčko slavlje jer je Papastathopulos nadskočio Lovrena i pogodio sam gornji desni kut hrvatskog gola za 2-1.

Srećom, uslijedio je vrlo brzi odgovor Hrvatske koja je samo tri minute potom povela sa 3-1. Rakitić je pronašao Vrsaljka na lijevom boku, on je odmah uputio centaršut na drugu vratnicu kojega je Perišić neometan s udaljenosti od dva metra zakucao u mrežu.

Moglo se na poluvrijeme otići i s većom prednosti, ali se u 43. minuti Karnezis s dvije odlične obrane barem djelomično iskupio za pogrešku kod 11-erca. Nakon Perišićeva prodora po lijevoj strani uslijedilo je dodavanje za Kramarića, no njegov prizemni udarac sa 12-ak metara Karnezis je uspio odbiti, lopta je stigla do Kalinića koji je odmah uputio još jedan udarac prema golu, ali Karnezis je s tla uspio i to zaustaviti.

No, ono što Hrvatska nije učinila na kraju prvoga jest na početku drugog poluvremena. Rakitić je u 49. minuti uputio oportunističku loptu u grčki 16-erac, a tamo je vrlo loše reagirao Stafylidis koji je pokušao prsima spustiti loptu za Karnezisa. No, iznenadio ga je Vrsaljko koji je presjekao to dodavanje, a svog je braniča odlično pratio Kramarić i iz blizine pospremio još jednu loptu iza grčkog vratara.

Nakon što je povela s visokih 4-1, Hrvatska je inicijativu prepustila Grčkoj, no njezini igrači su daleko skloniji razgradnji suparničke igri no građenju vlastite, pa je do kraja dvoboja i dalje više izglednih situacija imala Hrvatska. U 56. i 57. minuti šutovima s distance zaprijetili su Kramarić i Rakitić, no Karnezis se istaknuo s dvije parade.

Jedina bolna točka hrvatske reprezentacije u četvrtak su bili prekidi, a u 63. minuti Papastathopulos je mogao postati dvostruki strijelac. Subašić je nepotrebno istrčao sa svojih vrata pokriti Mitrogloua koji je uspio zavrnuti loptu na peterac, gdje je najviši bio grčki kapetan, no srećom je poslao loptu preko gola. U 75. minuti Grčka je imala još jedan korner nakon kojega je najviši u našem petercu bio Mitroglou, ali i on je srećom prebacio vrata.

U međuvremenu je Hrvatska imala još jednu priliku, Modrić je u 69. minuti izvrsno proigrao Perišića, no udarac napadača Intera sa osam metara prohujao je preko grede.

Da put u Pirej ne bude previše ugodan umalo se u 90. minuti pobrinuo najopasniji grčki igrač Mitroglou, on je sa 10-ak metara uputio vrlo neugodan udarac glavom koji je išao u sam donji lijevi kut hrvatskog gola, ali tada se istaknuo i Subašić koji je uspio iščupati loptu u polje.

Izvor: Sportske novosti

Odgovori

Skip to content