Split: Biskup Jezerinac predvodio misu uz Dan policije

U crkvi Sv. Josipa u splitskoj župi Svete obitelji u petak 28. rujna slavljena je koncelebrirana misa povodom Dana policije i proslave blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policajaca, koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Na misi su sudjelovali djelatnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici Grada i Županije te članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih i nestalih redarstvenika, koji su stradali u Domovinskom ratu.

Na samom početku mise biskup je uveo u događaj koji je uslijedio – uvođenje u službu novog policijskog kapelana fra Kristijana Kovačevića u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa sjedištem PU u Splitu, a zahvalio je dosadašnjem policijskom kapelanu Stjepanu Lončaru.

“Ulogu prisutnosti službenih predstavnika Crkve među katolicima vojno-redarstvenih snaga najbolje je opisao mons. Monterisi, izaslanik Svete Stolice prigodom blagoslova zgrade Vojnog ordinarijata, u kolovozu 2003. godine, kad je rekao: ‘Glavna je zadaća biskupa i kapelana vojnicima i redarstvenim katolicima i njihovim obiteljima, naviještati evanđelje te pružati kršćansku pouku i milosni dar što ga nude sveti sakramenti'”.

Biskup je zatim istaknuo kako je ta duhovna skrb istodobno spojena s moralnom potporom, što je kapelani-svećenici djelom i trijeznim riječima i pobudama pružaju učvršćujući duševno raspoloženje vojnika, policajaca pomažući im da ostanu spremni za žrtvu što je traži vojnička osoba, policijski posao.

“Drugim riječima, svećenikova uloga je otkriti u čovjeku prisutnost nadnaravnog, odgajati čovjeka prema načelima evanđelja za nesebičnu dobrotu i ljubav. Stoga se nadam da ćete u osobi fra Kristijana Kovačevića naći svećenika i čovjeka koji vas voli, razumije i koji vam želi pomoći”.

Policijski dekan fra Stjepan Harjač pročitao je dekret o uvođenju novog policijskog kapelana u službu, nakon čega je novi kapelan pred svima ispovjedio vjeru.

Fra Kristijan je u propovijedi kazao da smo danas u opasnosti da govor o anđelu čuvaru smatramo djetinjastim i sladunjavim, a uvjerenje o anđelima čuvarima umire u našem duhovnom životu upravo zbog toga što Božji poslanik nema svoju težinu u našim životima.

“Možda se ponekad utječemo anđelima, a to se dogodi kad sjednemo u automobil pa ih zazivamo da nas čuvaju na putu prema našem odredištu, inače anđeli nemaju što raditi u našem životu. Ako smo mi tako odrasli, ako je govor o anđelima samo djetinjast i sladunjav onda se moramo stvarno zapitati: je li nam vjera u krizi. Jer anđeli su posrednici između Boga i čovjeka”, poručio je propovjednik.

Na misi se molilo za sve pokojne policajce, a posebno za one koji su živote izgubili vršeći svoju časnu dužnost.

Na kraju mise policajci su pozvani da posjete samostanski muzej i galeriju te da svrate na zakusku i druženje u gvardijanatu.

Odgovori

Skip to content