(FOTO) Održana sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu i predstavljen zbornik pjesama posvećenih Vukovaru i Škabrnji

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, kojeg je organizirala Hrvatska udruga Benedikt, u nedjelju 19. studenoga u prepunoj samostanskoj crkvi Školskih sestara franjevki Krista kralja na Lovretu u Splitu misu zadušnicu za sve poginule u Domovinskom ratu uz pjevanje zbora Školskih sestara franjevki predvodio je dr. sc. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Misi su, uz članove Hrvatske udruge Benedikt, nazočile i sestre franjevke kao i građani grada Splita koji su svojom nazočnošću željeli pokazati da žrtve hrvatskih branitelja nikada neće biti zaboravljene te da ostaju i danas uz njih i njihove obitelji.

Prisjećajući se na žrtve Vukovara, dr. Parlov je govoreći o žrtvama naših branitelja u Domovinskom ratu, podsjetio kako Vukovar obilježava 26 godina od pada u ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Naglasivši kako je riječ o najvećoj tragediji hrvatskog naroda u kojoj su braneći svoj grad poginuli za domovinu, a da sebe nisu štedjeli već svojom žrtvom pripremili Božje kraljevstvo za sebe i sve nas.

„Pošli su u Domovinski rat s krunicom oko vrata, ili na ramenu ili u ruci ili u džepu s velikom ljubavlju prema Domovini. To je ona ljubav za koju Krist reče ‘nema veće ljubavi od one koji život svoj položiše za svoje prijatelje’. Isus je to napravio. To su naši branitelji napravili. Žrtva koja je motivirana ljubavlju, jedina je istinska prava žrtva. U njihovom životu to se dogodilo. Žrtva iz ljubavi prema Domovini ih je vodila da daruju ono najveće što su imali, a to je vlastiti život. Zato je ta žrtva Bogu draga, zato je ta žrtva kamen temeljac u temeljima Lijepe naše i onoga zašto smo pozvani živjeti“, rekao je dr. Parlov.

Po završetku mise u velikoj dvorani samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu, u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju održano je predstavljanje zbornika pjesama “Vukovaru – Škabrnji – Memento – poetika”, koji se sastoji od izabranih domoljubnih pjesama 30 pjesnika iz svih krajeva Hrvatske.

IMG-20171119-WA0031

IMG-20171119-WA0006

IMG-20171119-WA0036

IMG-20171119-WA0035IMG-20171119-WA0038

IMG-20171119-WA0037

IMG-20171119-WA0042

Izvor: Ivica Luetić/smn.hr; Foto: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content