Marijana Petir: Za rješavanje nasilja nad ženama nije potrebno uvođenje novih ideologija kroz Istanbulsku konvenciju

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir za Večernji list progovorila je o aktualnostima.

Osvrnula se na nedavnu hašku presudu hrvatskoj šestorci te kaže:

“Odluka Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, kojom su potvrđene presude bivšim civilnim i vojnim čelnicima bosansko-hercegovačkih Hrvata sramotna je i upućuje na političko postupanje Haaškog suda bez uvažavanja argumenata. Ta odluka nije utemeljena ni na pravdi ni na činjenicama, a jasno je da presuda po kojoj se Hrvatsku dovodi u kontekst agresije u BiH otežava već dovoljno težak položaj Hrvata u BiH koji kao konstitutivni narod ne mogu konzumirati svoja prava zajamčena Daytonskim sporazumom.”

Dodaje kako takva presuda zasigurno ne pridonosi miru i suživotu u BiH.

O odnosima Hrvatske i susjednih zemalja, Petir kaže: “Hrvatska i Slovenija susjedne su i prijateljske zemlje i imamo više onoga što nas spaja nego razdvaja.”

“”Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, mogu samo podsjetiti da sam osobno tražila od gospođe Vesne Pusić kao ministrice vanjskih poslova da postavi Srbiji uvjete, a pisala sam i tadašnjem predsjedniku Vlade Milanoviću vezano uz sporni srbijanski Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je Srbija uzela ulogu „malog Haaga“ da postave uvjete Srbiji prije otvaranja pregovora. Oni su to odbili učiniti i sada nemamo gotovo nikakav manevarski prostor za rješavanje ovih pitanja koja su se mogla barem pokušati riješiti u pristupnim pregovorima. Treba ujedno podsjetiti i na to kako još uvijek nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga, a tu je i pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji prema kojoj se srbijanske vlasti odnose maćehinski”, kaže Marijana Petir.

Kao bivša članica Hrvatske seljačke stranke osvrnula se i na rad sadašnjeg predsjednika HSS-a.

“Krešo Beljak ostat će upamćen kao političar koji je uspio uništiti jednu od najstarijih i najponosnijih hrvatskih stranaka, koji mijenja njezinu tradiciju, vrijednosti i ideologiju, koji je HSS preveo iz pobjedničkog u gubitnički tabor, izgubio izbore i svoje poraze pokušao prikazati kao pobjedu, koji svojim ponašanjem sramoti članove i članice HSS-a i koji je HSS s 40.000 članova sveo na njih samo 2000.”

O opasnostima Istanbulske konvencije Marijana Petir više je puta upozoravala te još jednom naglašava zašto se ne zalaže za njezinu ratifikaciju.

“Najoštrije osuđujem nasilje nad ženama i držim ga u potpunosti neprihvatljivim te se zalažem da se instrumenti za borbu protiv nasilja nad ženama dosljednije primjenjuju. Istanbulsku konvenciju ne vidim kao učinkovito sredstvo borbe protiv nasilja nad ženama jer ona ne donosi nikakav revolucionaran instrument borbe protiv nasilja, koje države članice već ne bi imale te krši načelo supsidijarnosti. Ratificiralo ju je pola od svih država članica Europske unije te je potrebno zapitati se zašto polovica zemalja članica to nije učinila? Istanbulska konvencija prvi je međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice na koje bi se ta Konvencija trebala odnositi, već ju je pripremala „ad hoc“ stručna skupina, a države su preko Vijeća ministara “samo” prihvatile finalni tekst bez javne rasprave i bez glasovanja.”

Sporna je definicija “roda” koja se pojavljuje u Istanbulskoj konvenciji.

“Definicija roda, kako stoji u ovoj konvenciji, pretpostavlja da se čovjek ne rađa kao muško ili žensko, već da je njegov „rod“ stvar njegova osobnog izbora. To je u suprotnosti s Rimskim statutom Međunarodnog kaznenog suda koji kaže da se rod odnosi na dva spola – muški i ženski – što je do danas jedina međunarodna pravno obvezujuća definicija. Nasilje nad ženama možemo suzbiti primjerenim odgojem u obiteljima, obrazovanjem u školama, poduzimanjem konkretnih mjera u državama članicama provedbom zakona koje smo usvojili, a ne uvođenjem novih ideologija”, zaključuje Petir.

Izvor: narod.hr/Večernji list

Odgovori

Skip to content