Otvoren natječaj za VIDIK fest 2014

Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane afirmirane i neafirmirane umjetnike, dizajnere, izdavače i filmske djelatnike da se prijave na 2. Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest 2014 koji će se održati u Splitu od 22. travnja do 25. travnja 2014. godine.

{jathumbnail off}Prijave se odnose na one kulturno-umjetničke projekte koji kritički progovaraju o aktualnim društveno političkim zbivanjima u našoj zemlji i svijetu, s osvrtom na (ne)poštivanje ljudskih prava, brigu za okoliš i (ne)funkcioniranje pravne države. Natječaj je otvoren do 30. siječnja 2014. godine.

Programsko vijeće VIDIK festa će u roku od 30 dana nakon isteka roka za prijavu na portalu www.croative.net objaviti imena autora koji će sudjelovati na programu Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest 2014.

Slike, fotografije, plakate, kratke filmove i druge materijale potrebno je snimiti na CD/DVD i uz kratku biografiju autora poslati na adresu organizatora: Hrvatska udruga Benedikt,(Natječaj za VIDIK fest 2014), Zrinsko-frankopanska 19, 21000 Split. Info: vidikfest@gmail.com.

Hrvatski aktivistički festival VIDIKfest je manifestacija koja kroz raznovrsne sadržaje promovira kulturni i umjetnički aktivizam, građanske inicijative i kritičke teorije, sa ciljem promicanja razvoja civilnog društva, demokracije i pluralizma, društvene odgovornosti, socijalnog poduzetništva i održivog razvoja.

Raznolikim programom koji uključuje projekcije aktivističkih filmova, izložbe, koncerte, tribine i okrugle stolove VIDIK fest želi potaknuti razvoj aktivističke kulture koja je neophodna za izlazak iz krize i rješavanje gorućih društvenih i ekonomskih problema.

Razlozi pokretanja ove manifestacije ogledaju se prije svega su u krizi koja je zahvatila sve pore hrvatskog društva. Kulturu pasivizma i besperspektivnosti željeli smo zamijeniti kulturom aktivizma, humanizma i cjelovitog razvoja, ističu u Hrvatskoj udruzi Benedikt.

– Zbog toga ćemo na festivalu otvoreno govoriti o svim problemima koji muče građane Republike Hrvatske u cilju promicanja socijalnih prava i društvene odgovornosti. U hrvatskom društvu vlada rezignacija, besperspektivnost, politička nekultura i deficit demokracije. Demokratizacija je moguća samo po načelima osobne odgovornosti, marljivog rada, društvenog zalaganja, pravednosti i solidarnosti. Potrebna nam je društvena katarza.

Zbog toga želimo aktualnim temama i stručnim predavanjima pomoći građanima da se oslobode straha i nauče koristiti instrumentima demokracije kako bi ostvarili svoja prava i upozorili mjerodavne institucije na konkretne probleme. Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene i reforme, ali njih ne mogu pokrenuti korumpirane političke i ekonomske elite, jer im se te elite najviše opiru. Njih mogu pokrenuti građanske inicijative poput one ”U ime obitelji”. Želimo da građanskih inicijativa bude više, referenduma više.

Želimo da u Hrvatskoj, kao u Švicarskoj, političari ne misle da su ”bogovi” nego da se ozbiljno pitaju što narod misli i što narod hoće. Pozivamo sve ljude dobre volje, bez obzira na stranačku i drugu pipadnost, da se jave na natječaj i na taj način sudjeluju festivalu demokracije, a upravo to želi biti VIDIK fest – kaže Silvana Dragun iz Hrvatske udruge Benedikt.

Prošle godine na VIDIK festu u Splitu raspravljalo se o aktualnim ekonomskim problemima i globalnim društvenim promjenama. Na tribinama su sudjelovali dr.sc. Slaven Letica, dr. sc. fra Ante Vučković, odvjetnik Zvonimir Hodak, poduzetnica Ksenija Abramović i drugi.

Odgovori

Skip to content