Snijeg otežava promet, neka mjesta ostala bez struje

Zbog snijega u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj prometuje se otežano, a trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije.

U prekidu su mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije na splitskom, šibenskom, riječkom i dubrovačkom okružju.

Vjetar dodatno otežava vožnju pa su samo za osobna vozila otvorene:
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice,
– Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, objavio je HAK oko 19 sati.

Meteorologinja Dunja Plačko Vršnak kazala je da će povremeno još biti snijega u unutrašnjosti i kiše na Jadranu, ali da će generalno oborina biti sve manje. Sutra slijedi smirivanje vremena i sunčana razdobljaU noći će oborine postepeno prestati, a sutra će u većem dijelu Hrvatske biti djelomice sunčano i suho. Očekuje se da će sutra biti hladnije, a najviša dnevna temperatura mogla biti biti ipak stupanj ili dva viša od današanje, izjavila je Plačko Vršnak.

U Delnicama i Čabru palo je oko 70 cm, a u Ravnoj Gori metar snijega. Valentin Crljenko, voditelj tehničke jedinice HAC-ONC Delnice kazao je da su na autocesti između Rijeke i Zagreba proglašeni zimski uvjeti. Istaknuo je da u ovakvim vremenskim uvjetima nije moguće snijeg s ceste očistiti sve do asfalta te da su sve ralice angažirane i čiste snijeg 24 sata dnevno. 

Zbog velike količine snijega koji je napadao na električne kabele na području  Moravica, Vrbovskog, Čabra i Kupske doline ima problema s opskrbom električnom energijom.

U Lici snijeg bitno otežava promet. Ralice čiste snijegom zatrpane prometnice, ali za 20-ak minuta snijega opet ima kao da ralice ondje nisu niti bile.

Na gospićkom području je oko 17 sati bilo 20-30 cm snijega, a na Plitvičkim jezerima palo ga je više od pola metra. Na rakovičkom području bilo je i problema s opskrbom električne energije. Djelatnici HEP-a riješili su problem većem dijelu stanovništva, a nekima će sutra. 

Na području Like bilo je 10-ak prometnih nesreća u kojima je 10-ak osoba lakše ozlijeđeno. Na većini cesta ograničenje brzine je oko 40 km/h.

Snijega ima i na Sljemenu, a Sljemenska cesta otvorena je za sav promet. Sve one koji se vesele aktivnostima na snijegu zanimat će prognoza prema kojoj će se snijeg zadržati na tlu, a temperatura na Sljemenu bit će nešto ispod 0°C. 

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content