Pupovac postavio ultimatum Vladi? SNV zahtijeva da mu se prizna status manjinske samouprave

“Položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen. To posebno vrijedi za nivo tolerancije i cijeloga seta prava koja su se počela ostvarivati za vrijeme ulaska u Europsku uniju”, zaključak je Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj, koja je usvojena na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća 13. veljače 2018. u Zagrebu na kojoj je bio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Izjava” predstavlja popis zahtjeva političkih predstavnika Srba, upućenih Vladi Andreja Plenkovića, a zbog nekih mogla bi izazvati nove političke napetosti, piše Jutarnji.

SNV, koji vode Milorad Pupovac i Saša Milošević, predložio je zahtjeve iz ekonomsko-socijalnog područja poput elektrikacije sela u kojima živi srpsko stanovništvo, osiguravanje povratka izbjeglica, zaštita prava na obnovu u ratu razorenih i uništenih kuća, kao i stambeno zbrinjavanje za one koji su ostali bez stanarskih prava. Tu su još utvrđivanje sudbina nestalih te suđenja za zločine počinjene nad Srbima u vrijeme rata i nakon završetka ratnih operacija.

Od Vlade traže i da počne “aktivno provoditi politiku zapošljavanja pripadnika srpske zajednice, ponovo donesu, ali ovaj put i provedu, akcijski plan o zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina”. Tu su još zahtjevi za dvojezične natpise, hitnu registraciju srpskih škola koje djeluju u Hrvatskoj, prestanak osporavanja zločina nad Srbima u NDH. Zanimljivo je da je srbijanski predsjednik osporava agresiju Srbije na Hrvatsku, no toga u zahtjevima nema.

No ono što najviše bode u oči točka je 12 u kojoj SNV zahtijeva da “Institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko vijeće općina (ZVO), moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu s njihovim posebnim osnivačkim izvorištima – dokumentima s međunarodnim karakterom, Erdutskim sporazumom i Pismom namjera”. Ponavljamo, spominje se pojam “moraju”. Podsjeća na ultimatum…

Kako piše Jutarnji, sudeći prema prvim reakcijama iz krugova bliskih Vladi, zahtjev će teško proći.

Izvor: Jutarnji list

Odgovori

Skip to content