Zagreb: Nikad toliko učenika nije hrlilo u sjemenište

Sudionici duhovne obnove – vlč. Goričanec

Treći po redu „Vikend u sjemeništu” koji se održao 16. i 17. veljače ove godine, okupio je do sada najveći broj dječaka sedmog i osmog razreda koji s novom školskom i vjeronaučnom godinom imaju želju doći u sjemenište.

Voditelj ove prve korizmene duhovne obnove bio je vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastoral osoba s posebnim potrebama i duhovni asistent u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te župnik župe Uzvišenja sv. Križa u Završju.

Duhovna obnova kao temu nosila je svjedočanstvo života ovog osebujnog svećenika koji je na temelju proživljenih iskustava pokušao sjemeništarcima i okupljenim „vikendašima” dočarati ljepotu svećeničkog poziva i služenja te radosti zajedništva koju sjemeništarci već sada žive na poseban način.

Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovalo je i 38 dječaka iz različitih biskupija i nadbiskupija, a prvi puta na „Vikendu u sjemeništu” sudjelovale su Šibenska i Požeška biskupija sa svojim kandidatima. Pozdrav voditelju duhovne obnove i srdačnu dobrodošlicu u ime Rektora uputio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, nakon čega je uslijedio zaziv Duha Svetoga.

Po završetku prvoga nagovora kojeg je održao vlč. Goričanec predstavljajući svoj svećenički put te Udrugu „Job” čiji je osnivač i idejni začetnik, uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakramenat ispovijedi te potom pobožnost križnoga puta s okupljenim vjernicima u kripti crkve Sv. Antuna Padovanskog.

Misno slavlje predvodio je vlč. Goričanec u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu, vlč. Matom Malekinušićem, prefetkom I. i II. godine, vlč. Željkom Šimićem, župnikom župe sv. Mihaela arkanđela u Drenovcima te nadbiskupijskim promicateljem pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja Đakovačko – osječke nadbiskupije i don mr. Krešimirom Matešom, katedralnim župnikom iz Šibenika. Nakon mise okupljenima se obratio i svima zahvalio rektor Matija Pavlaković, a dan je završio gledanjem filma „Veliko čudo”.

Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora od kojih jedan za sjemeništarce, a drugi, poseban susret imao je duhovnik s vikendašima u sjemenišnoj kapeli. Duhovna obnova završila je misom u kripti crkve Sv. Antuna Padovanskog gdje je voditelj duhovne obnove posebno progovorio o svom iskustvu rada u spašavanju žena koje su okusile pakao prostitucije za što je vlč. Goričanec nagrađen i nagradom „Ponos Hrvatske”.

Susret je završio sportskim igrama i podjelom nagrada svim sudionicima knjige „Milosrđe na kotačima” autorice Tanje Popec.

Sljedeći susret bit će 23. i 24. ožujka ove godine.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content