Rješenje Arhitektonskog biroa „Ante Kuzmanić“ prvonagrađeno na natječaju za područje Žnjanskog platoa

U velikoj vijećnici splitske Gradske uprave danas su javno otvorene omotnice s imenima nagrađenih autora na Projektnom natječaju za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

„Riječ je o velikom projektu koji je započeo burno i hrabro i koji je protekao prema predviđenoj dinamici. Zahvalio bih natjecateljima, jer nas je ukupnost njihovih radova obogatila i iz svakog rada smo nešto iščitali što je doprinijelo izgradnji kriterija. Zato nam je bilo žao što se dodjeljuje samo pet nagrada. Temeljni kriteriji su bili vezani uz realizaciju prostornog programa, urbanističko-arhitektonska kvaliteta rješenja, funkcionalna rješenja, racionalnost i ekonomičnost izvedbe te usklađenost urbanističkog rješenja s prostorno-razvojnim potencijalom lokacije“, kazao je predsjednik suda, arhitekt Vjekoslav Ivanišević, zahvalivši se i članovima suda na predanom višednevnom radu.„Drago mi je da nismo išli putem razbacivanja nedohvatljivih ciljeva, nego smo se ravnali etički i moralno prema onome što je naša zajednička korist, ali i gospodarska mogućnost. Jer je intencija realizirati, a ne stati na pola puta nekog zamišljenog projekta. Indikativno je da već prilikom prvog izlučivanja pobjednički rad nije imao ni jednu primjedbu, a i u zadnjem krugu je dobio jednoglasno da je najbolji“, naglasio je Ivanišević, napominjući da su kontaktne zone „uvučene“ u ovaj proces, kako bi se našla najkvalitetniji prometni tokovi kojima bi se riješilo punjenje Žnjanskog platoa, kao „žarišta“, za kojeg on očekuje da će biti široki, demokratski prostor prepun ljudi. Član žirija Gojko Berlengi, ističući urbanističke elemente u okviru radova, kazao je da je u većem broju njih sagledan širi kontekst grada, odnosno njegovi interesi i potrebe pa se tako prvonagrađeni rad zove „Park za sve“. „Prisutno je dakle dominantno zalaganje da se osigura prostor javnog interesa i dobra i da bude svima dostupan. Da se ne rade sportski tereni s ostatkom zelenila, nego da to stvarno bude zelenilo za sve sa dostupnim rekreacijskim sadržajima. Također, problem prometa, gdje nismo dobili rješenje koje bi bilo cjelovito. Čak ni anketne zone nisu dovoljne da se razriješi prometna situacija. Tako da će lakše biti Žnjan urediti u ekonomskom smislu, nego dograditi prometni sustav kakav je planiran GUP-om, da bi taj prostor bio dostupan svima kojima je namijenjen“, kazao je Berlengi.

Mario Šerić, kao član suda, koji se inače bavi consaltingom u turizmu i hotelijerstvu trebao je ocijeniti planirane sadržaje s aspekta građana i turista u pogledu kupanja, plaže, šetnje, rekreacije i ugostiteljstva te procijeniti predviđene investicije i njihovu opravdanost. „Tu je postojala velika razlika u radovima i pristupima. Jako mi je drago da smo već u prvom procesu eliminacije odabrali rad koji je na kraju i pobijedio“, kazao je Šerić.

znjan nagrada

Arhitekt Dragan Žuvela, je izrazio zadovoljstvo suradnjom tokom ocjenjivačkog postupka. „Situaciju s Žnjanom bih nazvao predstavom u tri čina. Prvi devastacija, drugi sanacija i treći kreacija. Prije godinu i pol dana grad je s tim u vezi imao veliku stigmu u sveukupnoj javnosti. Moramo se ponositi da se u tom roku situacija preokrenula. Provedbom ovog natječaja postajemo primjer ophođenja prema javnim prostorima i to ne samo na lokalnoj-regionalnoj, nego i na nacionalnoj razini. Ovakva fuzija struke i politike, kada se teren manifestno očistio i uključi struka i da ide ovakvim slijedom je u Hrvatskoj presedan. Nadam se da će u budućnosti ovo postati standard da se ovako artikuliraju javni prostori“, kazao je Žuvela.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je zahvaljujući svima na suradnji u Ocjenjivačkom sudu istakao kako mu je bilo zadovoljstvo i ponos 12 dana raditi na žiriranju radova. „U žiri sam ušao s ambicijom da izbjegnem da budem glas koji će preglasavati, a dogodilo se ono što bi poželio član svakog žirija – da su odluke donesene jednoglasno. To se dogodilo zbog glavnog preduvjeta, odnosno, mi smo omogućili apsolutnu slobodu. Čišćenjem Žnjana, dokidanjem bezvlašća i dovođenjem Žnjana u nultu fazu omogućili smo slobodu, slobodu autorima da bez opterećenja, s punom kreacijom i potpunim povjerenjem pristupe natječaju. To su prepoznali i naši građani i po prvi put, koliko znam, njih čak 6 tisuća je sudjelovalo u anketi kazavši kakav Žnjan žele. Svih 12 autora su uzeli to u obzir. Siguran sam da će, kada za 15-tak dana budemo napraviti izložbu svih radova, građani prepoznati dio sebe u njima. Tako smo prostor učinili demokratičnim i otvorenim, ozelenjenim, javnim i gradskim, podređenim građanima i njihovim željama. Javni prostor, koji je u našem gradu zadnjih 30-tak godina doživio totalnu negaciju dobio je kompenzacijski element, koji je i afirmiran, pogotovo kroz nagrađeni rad. Kuriozitet je i da ne treba mijenjati GUP. Prvi put je i Grad provoditelj natječaja po kriterijima Hrvatske komore arhitekata, koja je Gradu dala licencu za to. Moja uloga i mojih suradnika i naše uprave je da zadržimo dinamiku koju smo najavili. Da ovu godinu iskoristimo da kroz plansku dokumentaciju i Gradsko vijeće, ovaj rad doživi svoju realizaciju za sljedeće ljeto, a ove godine da privremenim rješenjem omogućimo prijelaznu fazu“, kazao je splitski gradonačelnik.

Petu nagradu su dobili profesori Nenad Kezić dia. i Emil Šverko dia. sa suradnicima (koautor Jure Bešlić dia., autorska suradnica Mia Vučić m.arh., suradnici Dora Stupalo aps.arh. i Nenad Marinović dia.). Četvrtu nagradu je dobila Tatjana Zahra mag.ing.arh., treću „Practicus“ d.o.o. Split – arhitektonski ured Radna grupa (Damir Rako, Zrinka Visković, Domagoj Bajić, Karla Sršen, Anamarija Vržina, Ivan Stić, Petra Klarić, Ivo Kraljević, Ana Niseteo, Dragica Galić i Renato Nazlić te konzultanti B.Viđak, V. Srzić, T.Sršen i A. Šarac te makete S. Markovina i M. Ivačić). Drugu nagradu su dobili EMUR Studio Split d.o.o., Marko Murtić m.arch., Ana Ascic dipl.ing.arh. MPAA ETSAM (suradnici Goran Jovanović, Dora Gojković student) uz krajobrazno rješenje DIONEA d.o.o. i Željko Radišić dopl.ing.agr.

Prva nagrada iznosi 228.000 kuna, druga 142.500 kn, treća 85.500 kn, četvrta 68.400 kn te peta 45.600 kuna. Sve u neto iznosu.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content