23. veljače 2016. umro prof. Slobodan Lang – liječnik koji je u duši bio veliki humanitarac

Suorganizator je konvoja Libertas kojim se u listopadu 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj, organizirao i predvodio humanitarni Bijeli put pomoći za bolnicu u Novoj Bili, te brojne druge humanitarne akcije kojima je dao nemjerljiv doprinos Domovinskom ratu.

Ovaj zagrebački liječnik bio je u u svojoj velikoj i širokoj duši – humanitarac i čovjekoljubac.

Rođen je u uglednoj obitelji hrvatskih Židova 1945. u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu, a zatim završio i Medicinski fakultet. Posljednjih ga se godina, prije smrti, često ga se moglo vidjeti na misi u 11 sati u crkvi svete Marije na Dolcu, u srcu njegovog Zagreba. U crkvi gdje je pored oltara pokopan njegov prezimenjak, veliki zagrebački biskup Josip Lang.

Dr. Slobodan Lang je predavao kao profesor u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, na Medicinskom fakultetu u Mostaru, te kao gostujući profesor na Harvardu u SAD-u.

Pokrenuo je Prvi hrvatski kongres preventivne medicine. Osnovao je Hrvatski časopis za javno zdravstvo koji je i uređivao. Njegovim je radom grad Zagreb došao na čelno mjesto svjetskog pokreta Zdravih gradova. Inicirao je i osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova.

Obnašao je mnoge visoke političke dužnosti. Bio je član Izvršnog vijeća grada Zagreba, sekretar Sekretarijata za zdravstvo, glavni nositelj skrbi za zdravlje svih sudionika Univerzijade u Zagrebu, posebni savjetnik predsjednika RH Franje Tuđmana za humanitarna pitanja, zastupnik u Županijskom domu Sabora RH, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH.

Humanitarni je rad nezaobilazan dio njegova životopisa. Ističe se njegova pomoć kosovskim rudarima kad su 1989. štrajkali glađu (Stari Trg) kada ih je štitio od nasilja Srba i komunista. Radio je u predraću na tome da se spriječe sukobi u Hrvatskoj i drugim jugoslavenskim republikama. Suorganizator je konvoja Libertas kojim se u listopadu 1991. pomoglo odsječenom Dubrovniku, organizirao je zaštitu za prognanike i izbjeglice u Hrvatskoj, organizirao i predvodio (zajedno s Hermanom Vukušićem) humanitarni Bijeli put pomoći za bolnicu u Novoj Bili te brojne druge akcije.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content