Sutra započinju “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

Međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka.

Program četrnaeste po redu manifestacije “Dani kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 17. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će i otvorenje Izložbe dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti Ivo Dulčić – dobitnici prošlogodišnjeg prvog Salona, akademski slikar Vladimir Meglić i akademski kipar Kruno Bošnjak ove će godine u sklopu Salona imati svoje samostalne izložbe. Salon će otvoriti kustos izložbe dr. sc. Branko Matulić, a u programu sudjeluju akademska slikarica Dijana Iva Sesartić te akademski slikar Stjepan Ivanišević, koji zajedno čine Umjetničko vijeće Salona. U glazbenom programu nastupit će Hrvatsko pjevačko društvo “Bijaćka vila”. Istoga dana u 13 sati u dvorani palače Skočibušić-Lukaris na Peristilu bit će otvorenje još jedne izložbe, pod nazivom “Medicina sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine”. Tom izložbom Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Split, u suradnji s podružnicom “Branimir Richter” iz Zagreba te Hrvatskim muzejom medicine i farmacije HAZU-a obilježava 25 godina od osnutka. Program će glazbeno popratiti prof. Petar Čulić na gitari. Filmski dio programa započinje u 18 sati u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata projekcijom igranog filma “Dugo putovanje – Ignacije Lojolski” redatelja Paola Dyja i Cathy Azanze. U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u 19 sati bit će održan koncert Hrvatskog katoličkog radija u kojem sudjeluju Darija i Anamarija Ramljak te VIS Veritas aeterna.

U Dubrovniku će 17. ožujka u katedrali u 19,30 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncert ansambla Vokalisti Salone.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali, 17. ožujka u 19 sati, gdje će biti održan korizmeni koncert u kojem će sudjelovati Gradski komorni orkestar, Mješoviti katedralni zbor te gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša.

Organizator manifestacije Dani kršćanske kulture je nakladnička kuća Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava. Bogat program uključuje više od šezdeset programskih sadržaja – izložbi, koncerata, tribina, projekcija filmova, predavanja, predstavljanja knjiga i nosača zvuka – a ove godine okuplja oko tisuću sudionika. U zajedničkom kreiranju programa sudjelovalo je i devetnaest institucija koje su svoj doprinos dale suorganizirajući pojedine programske točke.

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a ovogodišnja dobitnica je ugledna hrvatska teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević kojoj će nagradu – plaketu s detaljem vratnice splitske katedrale, djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića – uručiti književnik Miro Gavran, na svečanom zatvaranju manifestacije u Splitu 27. ožujka.

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je na www.danikrscanskekulture.info.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content