Sveti Marko

Današnji zaštitnik je sveti Marko, evanđelist i mučenik, vjerni pratitelj apostola Petra i Pavla. Rodio se u Jeruzalemu oko godine 10. Prema Djelima apostolskim ime mu je bilo Ivan, zvan Marko. Bio je sin Marije u čijoj se kući okupljala prva kršćanska jeruzalemska zajednica.

Smatra se da je on onaj mladić koji je pobjegao bez odjeće kad je Isus uhvaćen (Marko, 14, 51-52). Bio je nećak Barnabe, s kojim je pratio apostola Pavla na prvom putovanju, a nakon toga je s Barnabom djelovao na Cipru. Posebno je vezan uz svetog Petra, koji ga naziva „moj sin Marko“. Prema tradiciji, boravio je s Petrom u Rimu, gdje je prema njegovim propovijedima napisao svoje evanđelje, najkraće i vjerojatno najstarije od 4 evanđelja, nastalo prije 70. godine. Marko je pučki pripovjedač koji zbori jasno, jednostavno i nesporedno. Zaustavlja se na dragocjenim pojedinostima kojih kod ostalih evanđelista ne nalazimo. Prema legendama, djelovao je na jadranskoj obali, u Libiji i Aleksandriji, gdje je osnovao kršćansku zajednicu, bio njezin prvi biskup i umro kao mučenik oko godine 68. Njegove kosti pronašli su 828. mletački trgovci i prenijeli ih u Veneciju. Sveti Marko postao je zaštitnikom grada i Mletačke Republike, a Mlečani su mu izgradili veličanstvenu baziliku. Obično ga prikazuju s lavom. Legendarni prizori iz njegova života često su prikazani u likovnoj umjetnosti, a ističe se niz mozaika iz XIII. stoljeća u kapeli Zeno, u crkvi svetog Marka u Veneciji.

U hrvatskim krajevima svetom Marku posvećene su dvije katedrale, u Korčuli i u Makarskoj, a u Zagrebu, na Griču, drevna crkva svetog Marka postala je simbolom Gornjeg grada i vezana je za mnoga zbivanja u povijesti hrvatskog naroda. Zazivaju ga u slučajevima okorjelosti i nekajanja, kod uboda kukaca, gušavosti, bolesti i izraslina na vratu, a zaštitnik je odvjetnika, pravnika, javnih bilježnika, zarobljenika, zatvorenika, staklara, vitražista, lavova, Egipta te mnogih biskupija, naselja, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Markov trg, Zagreb-Jakuševec, Topolje kod Draža, Našice, Markovac Našički, Slobodnica kod Sibinja, Trnjani kod Garčina, Sigetec kod Peteranca, Vinica, Selnica, Kašćerga kod Pazina, Markovac kod Višnjana, Veprinac kod Opatije, Valun na Cresu, Gornje Vinovo kod Unešića, Orah kod Vrgorca, Split-Neslanovac, Makarska, Gornje Podbablje, Crivac kod Muća, Korčula, Potočani kod Odžaka, Plehan kod Dervente, Tolisa kod Orašja, Ilijaš, Gradačac, Klobuk kod Ljubuškog, Mostar-Cim, Žednik kod Subotice). Svim našim Markima želimo sretan i radostan imendan!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content