Veliki broj crkvenih dostojanstvenika na biskupskom ređenju u Hvaru

Na misi biskupskog posvećenja mons. Petra Palića u Hvaru, u ponedjeljak 30. travnja, najavljen je dolazak velikoga broja crkvenih dostojanstvenika i uzvanika.

Uz predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, glavnoga zareditelja, apostolskoga upravitelja Hvarske biskupije mons. Slobodana Štambuka i dubrovačkoga biskupa Matu Uzinića kao suzareditelje, na misi biskupskoga ređenja najavljen je dolazak i apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giuseppea Pinta, apostolskoga nuncija u Berlinu nadbiskupa Nikole Eterovića, apostolskoga nuncija nadbiskupa Martina Vidovića, vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, dakovačko-osječkoga nadbiskupa i metropolita Đure Hranića, riječkoga nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića, splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Marina Barišića. Iz Zagrebačke nadbiskupije najavljen je dolazak pomoćnih biskupa Mije Gorskoga i Ivana Šaška. Očekuje se dolazak gotovo svih biskupa iz Hrvatske.

Osim kardinala Puljića iz susjedne BiH na misi biskupskoga ređenja sudjelovat će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, banjolučki biskup Franjo Komarica, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić i vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar. Iz susjedne Slovenije dolazi ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, iz austrijske biskupije Željezno biskup Egidije Živković i biskup Graz – Sechau Wilhelm Krautwaschl, dok će iz Prizrenske biskupije na slavlju biti apostolski administrator mons. Dode Gjergji.

Misi biskupskoga ređenja nazočit će i skopski biskup i apostolski egzarh u Makedoniji mons. Kiro Stojanov. Svoj dolazak najavio je i generalni tajnik Austrijske biskupske konferencije dr. Petar Schipka, zatim generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda preč. Mirko Štefković i ostali crkveni uzvanici.

Biskupsko ređenje imenovanoga hvarskoga biskupa mons. Petra Palića bit će održano u ponedjeljak 30. travnja u 10.30 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru.

Mons. Palić biskupski red primit će po rukama predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, a suzareditelji će biti apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić. Uz reditelja i suzareditelje na misi biskupskoga posvećenja koncelebrirat će gotovo svi nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, među kojima apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i ostali crkveni službenici. Na misi će sudjelovati i dvjestotinjak svećenika.

U pratnji ređenika bit će mons. Nikola Dučkić, bivši župnik iz ređenikove rodne župe i vlč. Mario Migles, župnik župe Svih svetih u Sesvetama. Ceremonijari liturgijskih obreda bit će župnik u Brusju i Velome Grablju na Hvaru te župni vikar u Hvaru Ivan Jurin i župnik župe Uznesenja Marijina u Visu Milan Šarić.

Pozdravnu riječ novozaređenom biskupu Paliću uputit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, uime dijecezanskoga klera dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković, uime vjernika laika Anna Sansović iz katedralne župe i umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk. Prigodnu riječ na kraju će uputiti novozaređeni biskup.

Liturgijsko pjevanje predvodit će katedralni zbor Sv. Cecilije iz Hvara pod ravnanjem maestre Klare Milatić, mješoviti zbor Janjevo iz Zagreba i župni zbor Sv. Cecilije iz Kistanja.
Misu će izravno prenositi Hrvatska televizija na Drugom programu i Hrvatski katolički radio.  

Izvor: MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content