Održana svečana akademija u čast imenovanoga hvarskoga biskupa

Svečana akademija posvećena imenovanom hvarskom biskupu mons. Petru Paliću, svećeniku Dubrovačke biskupije, održana je u večernjima satima na uočnicu njegova biskupskoga ređenja, u nedjelju 29. travnja, u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru.

„Mali bubnjar” najavio je program. Potom je Gradska glazba Hvar izvela pjesmu „Krist na žalu”. Brojna hvarska djeca u bijelim haljinama, izvodeći svoj posebni glazbeno-scenski program, pozdravila su mons. Palića kao i glazbeni sastavi grada Hvara; i to muške klape „Galešnik” s pjesmom „Veličaj”, „Pharia” s pjesmom „Bliže, o Bože moj”, zatim glazbeno-scensko udruženje Stella Maris s „Ode oldoju vici”, Pjevačko društvo Hvar s pjesmom „Gloria” i ženska klapa „Bodulke” s pjesmom „Raspelo na žalu”.

Po završetku nastupa „Bodulke” su čestitale imenovanom hvarskom biskupu, kojemu su djeca donijela veliki križ na poljubac i bukete cvijeća. Pri kraju akademije brojna djeca izvela su program „Djevojčica i njezina mama” te mons. Paliću darovali onoliko crvenih ruža koliko on ima godina. Na kraju akademije Gradska glazba Hvar i ostali glazbenici odsvirali su i otpjevali pjesmu „To je Tvoja zemlja”. Vrhunskim glazbenim izvedbama i scenskim programom pridonijeli su Vinka Šurlin, prof. Tomi Domančić i Ana Sansović.

A svojim nastupom prepunu hvarsku katedralu, ponajviše Dubrovčana i Janjevaca iz Zagreba i drugih mjesta, oduševio je ministrant Noa, odjeven u biskupsko odijelo, da bi nazočnima ispričao kako je „Krist jednom pošao u šetnju”. Uz njega su bili sveti Nikola, biskup, i sveti Ante. Oni zajednički svrate u janjevačke krajeve te uđu u kuću obitelji Palić.

U toj obitelji sv. Nikola, biskup, prvi je zapazio i zapamtio dječaka Petra. Stoga šapne Isusu Kristu, ukazavši mu na stidljivoga dječaka, dodavši kako bi „Mali jednoga dana mogao postati i biskup”.

Akademiju je osmislio i pripremio apostolski administrator Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk, kojemu je srdačno zahvalio hvarski župnik don Mili Plenković izražavajući imenovanom biskupu dr. Paliću dobrodošlicu i svako dobro u budućem životu i biskupskoj službi.

Uz mons. Palića na akademiji su sudjelovali apostolski nuncij Giuseppe Pinto, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, dvadesetak biskupa i drugih crkvenih uglednika te svećenici, redovnici, redovnice i predstavnici društvenoga i političkoga života.

Sve ih je toplo pozdravio mons. Štambuk koji je svome nasljedniku mons. Paliću kazao: „Sutra ćeš biti zaređen, posvećen za najmlađega biskupa u Republici Hrvatskoj. Tako ću glasno reći, to je Tvoja zemlja, Petre. Kreni u lov, imaš dovoljno mora! Nadam se da će biti i dovoljno riba, osobito na desnoj strani, a nadam se da ćeš poneku giricu naći i na onoj lijevoj strani”.

Pred početak akademije misno slavlje trećeg dana trodnevnice predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, a liturgijsko pjevanje predvodili su mladi „VIS-a Stvoreni” i grupa „Mirjam” iz Hvara pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom maestre Klare Milatić i Slavka Reljića.

Izvor: MISIJA / STIPO MARČINKOVIĆ

Odgovori

Skip to content