(VIDEO) 2. svibnja 1992. Slavonski Brod – jedinstveni ratni podvig slavonskih junaka

Nema Hrvata koji nije čuo za povik Filipa Gaćine “Obadva, oba su pala”. Filip je preživio rat, ali je poginuo u razminiranju 19. rujna 1998. godine. I dok sva djeca znaju za podvig šibenskog junaka, za podvig brodske protuzračne obrane, gotovo da ne znaju ni Brođani. 

Naime, 2. svibnja 1992. iznad Slavonskog Broda srušeno je čak 6 MIG-ova neprijateljske vojske i to u 3 minute!

U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda, JNA je pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali. Sve je krenulo 02. svibnja kada su u dva navrata borbene eskadrile bombardirajući Slavonski Brod pokušale srušiti most. U drugom napadu branitelji grada su u manje od 3 minute srušili 6 zrakoplova i poremetili planove jugoslavenskog zrakoplovstva. Most su pokušavali srušiti punih sedam mjeseci i nisu uspjeli.

U tom drugom borbenom napadu, uvjereni u slabu proptuzračnu obranu Hrvatske vojske nakon prvog preleta, srpski avioni (6 MIG-ova 21 i 1 MIG 29) spustili su se na 350 metara visine poniranja prema mostu.

Ta greška ih je skupo koštala jer je obrana Slavonskog Broda srušila čak 6 MIG-ova u samo 3 minute, te teško oštetila MIG 29.

Inače, zbog avionskih i topničkih napada u Slavonskom Brodu je 1992. godine ubijeno 27 djece.

Kako se ovaj događaj ne bi prepustio zaboravu pobrinuli su se dečki iz SB Filma koji su snimili dokumentarac “Most”:

U režiji SBFILM-a napravili smo dokumentarac koji priča priču o događajima u svibnju 1992.godine nad slavonskobrodskim nebom. U dokumentarnom filmu “Most” svjedočili su akteri događanja i branitelji pripadnici protuzračne obrane grada koji su srušili eskadrilu, civili koji su preživjeli stravične napade, novinari, tadašnji gradonačelnik i drugi. Osim arhivskih video i foto materijala korištene su i 3D simulacije bitke nad slavonskobrodskim nebom”, rekao je Bernard Karakaš, koji uz Borisa Predmerskog potpisuje režiju filma “Most”.

“Most” – postoji priča o jednom gradu i jednom danu

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content