Ivan Ugrin: Što je ostalo od Hrvatske?

Kako se zovu oni koji se nisu iselili iz Hrvatske? Ostaše! Tako se narodna mudrost jezgrovito, kratko, samo jednom riječju izrazila o aktualnom stanju u Lijepoj našoj. Hrvatska izumire, demografski smo godinama u crnom, mjere koje se donose na tom planu kroz više vladajućih garnitura samo su kozmetičke.

Pljušte jedino obećanja o značajnom povećanju broja korisnika dječjeg doplatka, što ćemo tek vidjeti, kao što nismo ništa vidjeli ni od predizbornih obećanja o uvođenju, primjerice, statusa majke odgojiteljice.

Prodaju nam se priče o velikim gospodarskim uspjesima, a po rastu BDP-a Hrvatska je najlošija u okruženju. Manji broj nezaposlenih možemo “zahvaliti” činjenici što su deseci tisuća mladih Hrvata trbuhom za kruhom krenuli na Zapad nadajući se boljem životu, dok svi oni koji ostaše u Hrvatskoj mogu samo moliti Boga da stvari ne krenu i gore od ovoga što danas proživljavamo.

A može biti i lošije, recimo, ako tempirana “bomba” zvana “Agrokor”, na kraju eksplodira onako kako vladajući to ne očekuju – stečajem, jer rok za nagodbu vjerovnika opasno se približava zakonskom datumu 10. srpnja.

Nešto je o tome ovih dana rekao svoje i Trgovački sud koji je ukinuo odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju pravnih i financijskih savjetnika za vijeće vjerovnika, a koje plaća “Agrokor”. Nažalost, godinu dana su zakasnili, jer su se Ante Ramljak (valjda su u Nadzornom odboru Hajduka dovoljno pametni pa ga neće angažirati za predsjednika) i njegova družina na čelu s Martinom Dalić dobrano nakesali na “Agrokoru”.

I na kraju je jedini zaključak da su se godinu dana vrtjeli u krugu, jer se sve vratilo na početak, pa i prema prijedlogu nagodbe vjerovnika ruskim bi bankama pripalo gotovo 50 posto vlasništva “Agrokora”, protiv čega se bruxelleski namjesnik sve ovo vrijeme zdušno, neuspješno borio.

Međutim, ako ne ide na gospodarskom planu, ova Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem može se “pohvaliti” sustavnim ideološkim razaranjem narodnoga tkiva. O Istanbulskoj konvenciji i njezinoj ratifikaciji nije potrebno više trošiti riječi. Sad su ubacili novu ideološku minu.

Ministrica Nada Murganić neki je dan pri kraju Predsjedništva HDZ-a, kad više nije bilo vremena za raspravu, predstavila novi nacrt Obiteljskog zakona, iz kojeg će izgleda biti maknuta rečenica prema kojoj roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima. Na tome su inzistirali partneri iz HNS-a(!).

Usporedbe radi, u Njemačkoj je od 1922., od Weimarske republike na snazi Zakon o vjerskom odgoju djece. I nije nikad dokidan, čak ni u Hitlerovo vrijeme.

Bravo, Plenkoviću. Svaka čast. Još samo fali da odradiš i onaj dio koji nedostaje, odnosno, da nametneš zakon po kojemu članovi istospolnih zajednica mogu usvajati djecu. “Blijeda politika anemičnog vođe koji više drži do jedne minorne stranke sorosevskih vrijednosti nego do mudrosti naroda”, zaključuje na svom Facebook profilu dr. fra Ivica Jurić. Više od ovoga nije potrebno nadodavati.

Izvor: IVAN UGRIN / Misija

Odgovori

Skip to content