Predavanje “Bleiburg – mit ili istina” u Splitu

Hrvatska udruga Benedikt

Vas poziva na predavanje “Bleiburg – mit ili istina”, koje će se povodom 73. obljetnice bleiburške tragedije održati u četvrtak, 10. svibnja 2018., s početkom u 20 sati u prostoru Hrvatske udruge Benedikt u Splitu (Dubrovačka ulica 15).

Predavanje će održati Mario Šimundić, prof. povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

Drugi svjetski rat na području propale Kraljevine Jugoslavije ostavio je tri strane u borbi za prevlast: Pavelićeve ustaše, Titove partizane i Mihailovićeve četnike. Nakon četiri godine krvavih borbi pobjedu su odnijeli Titovi partizani. Ustaška vojska povlači se prema Austriji i tamo počinje jedan od najvećih zločina nad Hrvatima u 20. stoljeću. Prva asocijacija na Drugi svjetski rat je do 1991. godine bila Bleiburg ili Jasenovac, ovisi jeste li bili u ulozi pobijeđenih ili pobjednika. Za jednu stranu Jasenovac je bio mit, a za drugu Bleiburg. Što se dogodilo na bleiburškom polju 1945., tko su krivci za tu tragediju, je li do te tragedije moralo doći, koliko je žrtava Križnog puta samo su neka od pitanja o kojima će se kroz predavanje govoriti.

Hrvatska udruga Benedikt

2 comments

  1. Berislav

    Niti u jednoj ulozi nisam bio tada jer se nisam niti rodio tada da je Istina zna veći dio Hrvatskog naroda i njihovi potomci jer je puno obitelji stradalo tada i puno ih je koji su šaputali o tome dugo i tiho i povjerljivo od starijih uglavnom sada pokojnih i umrlih osoba.

  2. ja

    Molim sve one koji danas 12. 05. 2018. hodočaste na “Bleiborg”, da ne izgovaraju naziv “Bleiburg” nego “Bleiborg”, jer namjerno isticanje slova “u” u ovoj prilici, sasvim razvidno aludira na ustaštvo!

Odgovori

Skip to content