Ivica Šola: Zašto me naši političari nisu iznenadili – svi totalitarni režimi zabranjivali su pluralizam svjetonazora

Mediji su donijeli vijest da je HDZ u dogovoru s koalicijskim partnerom HNS-om odlučio izbaciti iz novog obiteljskog zakona rečenicu kako roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima.
Ova odluka ove čudnovati kljunaš koalicije u suprotnosti sa standardima Europske unije ide izravno protiv Europske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda koja upravo to jamči roditeljima. Europa nije to bezveze zajamčila roditeljima.

Zašto? Zato što je svjesna da, ako to roditeljima ne omogući, staje na stranu totalitaristima, od Jakobinaca do Pola Pota koji su govorili kako “djeca ne pripadaju roditeljima, već državi”, zagovarajući ideju izravne socijalizacije djece u dominantnu ideologiju bez upliva roditelja i njihovog svjetonazora. U jednom, svi totalitarni režimi su zabranjivali pluralizam svjetonazora pa je u tom smislu obitelj, roditelji, predstavljala opasnost za istine i vrijednosti koje propiše država.

Podvale kriju istinu

Ovi novi jakobinci i polpotovci u medijima su to argumentirali notornim glupostima, da će djeca učiti da je zemlja ravna ploča, da je žena drugotna, da je nastala iz muškarčeva rebra. To je podvala, pravo roditelja da im se djeca odgajaju i obrazuju sukladno vlastitim vjerskim ili filozofskim svjetonazorima ne odnosi se na matematiku, na fiziku, na likovni, na hrvatski, na engleski…, ne radi se, dakle, o tome da ja kao roditelj odlučujem je li dva plus dva četiri, ili što je to Pascalov zakon, ili što je to kromosom, radi se o vrijednosnom (!!!) sustavu koji roditelji prenose djeci, a ne u zadiranju u znanstvene istine.

Ako to pravo oduzmete roditeljima, vi ste dokinuli smisao liberalnog, demokratskog, pluralnog društva, prekršili ne samo europsku Konvenciju koju je Hrvatska ratificirala i koja ju obvezuje, već i sam Ustav ove države. To je zabrinjavajuće ne samo u tom smislu, već se bukvalno vrši nasilje nad roditeljima i, još gore, nad djecom koja bez nadzora roditelja postaju lakom žrtvom manipulacije uslijed uzurpacije političke moći koja bezočno ne preza oteti djecu roditeljima i njihovom pravu da ih odgajaju, kao u svim demokratskim i pluralnim društvima, sukladno vlastitom svjetonazorsko – vrijednosnom univerzumu, ako se on, kao kod nekih sekti i čudaka, ne kosi s temeljnim ljudskim pravima i vrijednostima i nije suprotan zakonu.

Ipak, kada malo bolje razmislim, HDZ i HNS treba zapravo razumjeti. Zašto bih ja tražio svoje pravo da svoju djecu odgajam sukladno vrijednostima proizašlim iz zloglasne judeokršćanske kulture, među inim i prema deset Božjih zapovjedi.

Naime, one su velika opasnost za politiku i političare uopće. Tamo stoje neke zapovjedi koje su u suprotnosti s načinom funkcioniranja nekih, bilo nekoć bilo danas, važnih ljudi u HNS-u i HDZ-u. Jedna od zapovijedi kaže “Ne laži!”

Ova je koalicija u suprotnosti s tom zapovjedi jer je Vrdoljak 2. svibnja prošle godine na svom Facebook profilu napisao kategorički: “Ja se svojih stavova, za razliku od ekipe koja je izrasla iz pokreta Željke Markić, Hrasta i Grozda, čvrsto i dosljedno držim – nema preslagivanja s HDZ-om!”

Uistinu, Vrdoljak je, kako vidite, govorio istinu sukladnu svom svjetonazoru. Potom je Grmoju iz Mosta koji je rekao da Vrdoljak ide s HDZ-om optužio da laže, i nazvao “širiteljem lažnih vijesti.”

Jednako tako, jedna Božja zapovijed u skladu s kojom odgajam djecu kaže “Ne ukradi”. S obzirom na mnoge afere toga tipa koje su pratile ili prate članove ove dvije stranke, uistinu je opasno zahtijevati da djecu odgajam sukladno svom svjetonazoru. Zapovijed “Ne ukradi” je uistinu neprihvatljiva za mnoge ljude koji su obnašali funkcije u ovoj državi, od ministarskih mjesta do javnih poduzeća.

S obzirom na autokratski, faraonski status šefova stranaka, neprihvatljiva je i prva Božja zapovijed “Ja sam gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene”. Kako će šefovi stranaka, koji su svojim ovčicama u strankama i bogovi i savjest, podnijeti ovako bezobraznu biblijsku rečenicu? Da to je neprihvatljivo, kud Ivo, Andrej… tud i ja, to je prva zapovijed kojoj djeci treba utuviti kako bi uspjeli u životu i uhljebili se negdje.

Koja prava imaju roditelji?

Dakle, potpuno je razumljivo zašto je maknuta rečenica kako roditelji imaju pravo odgajati i obrazovati djecu sukladno vlastitim vjerskim i filozofskim uvjerenjima, uključujući i deset zapovijedi, to bi dovelo u pitanje stabilnost koalicije i dobre navade političara.

Zato se više neću buniti, tek prihvatiti činjenicu da moja djeca imaju dva tate, roditelja 1 i roditelja 2, Plenkovića i Vrdoljaka. Još kada im kažem da će im ovaj drugi tata pokloniti Ledo škrinju punu sladoleda, gdje će biti kraj veselja mojoj bivšoj djeci. Onda im još u odgojno-obrazovnom procesu ugrade razdjelnike, pa sina razdijele HDZ-u, kćerku HNS-u i onda prestanu biti brat i sestra, već koalicijski partneri. U svemu tome jedino pravo roditelja je da skupo plate razdjelnike. I začepe usta. E, neće ići…

Izvor: Ivica Šola/Slobodna Dalmacija

1 comment

  1. Anđeo

    oni su u zabuni ili su pijani ili su ludi? Oni našu dicu nisu ni pravili, ni gojili, niti su im radno misto zasnovali,isto tako ni njihovi očevi nisu se za nas oznojili, iako naši djedovi i pradjedovi od stoljeća četvrtoga su počeli porize plaćati, a mi isto tako, to isto nastavil, ja mislim da je zakonski kažnjivo u tuđe stvari dirati, i sa tuđe grbače kao trut živjeti ,a posebno se miješati u familijarne stvari i to upravo oni koji su im dali dobročinsva “od šake do lakta” od 1945 do danas,a kada se njima, nešto ne “sviža” onda trče i traže miliciju i to onu koja je obavljala poslove u šugoslaviji a i suce iz “truloga zapada” ne priznaju,da bi našu djecu krivično gonili,stan malo , nemišaj te mi se komunisti u brak,ja sam Crkveno vjenčan!

Odgovori

Skip to content