Plenković napao referendumsku inicijativu ‘Narod odlučuje’

Premijer Plenković, u intervjuu za HRT odgovarao na pitanja Đurice Drobca s HRT-a, Damire Gregoret s RTL-a, Ivanke Tome iz Jutarnjeg lista i Borisa Rašete iz Večernjeg lista.

O Istanbulskoj konvenciji

“Pokazao sam kao lider u kojem smjeru mora ići hrvatsko društvo. Konvencija je namijenjena rješavanju jednog važnog problema. Neke kolege u HDZ-u nisu ovu temu iskoristili za dobrobit HDZ-a. Prošlo je nekoliko tjedana, je li se nešto dramatično promijenilo u Hrvatskoj. Nije bitno na kojim su oni funkcijama. Bitno je da li se nešto vama ili bilo kome, vašoj djeci, našem obrazovnom sustavu, našim vrijednostima dogodilo, otkad je na snazi konvencija nešto dramatično ili ne. Čega ih je bilo strah? Neka mi objasne”, komentirao je premijer Plenković Istanbulsku konvenciju i one koji se nisu slagali s njenom ratifikacijom te dodao: “Malo smo izgubili rejting, koliko – 2% i odma sutradan ‘hop’ sastali se sa istim akterima na novoj temi, najedanput je sada pitanje političkog sustava nove referendumske inicijative, od ovih istih koji su demonstrirali prije mjesec dana.”

O dr. Željki Markić

“Što mislite o Željki Markić?”, pitala je Damira Gregoret s RTL-a.

“Ona je dio civilnog društva i zagovara ciljeve i vrijednosti iza kojih pretpostavljam, stoji”.

“Koje su njezine namjere, vidite li je u političkom svijetu?”, dodala je novinarka.

“To je jedan fenomen koji svjedočimo u Hrvatskoj već duže vremena. Gdje vam nevladin sektor želi, polako, puzajući preuzeti ulogu predstavničke demokracije i političkih stranaka. Taj fenomen je vidljiv iz aviona. Imate ga na desnom spektru, evo primjerice – gospođa Markić, imate ga na lijevom spektru – Živi zid, imate ga na nekom kvazisuverenističkom– takvu utakmicu igra Most. To su sve de facto derivacije nevladinog sektora koji zadire u politički sustav, i to je vrlo bitan fenomen i ja ga analiziram do u najstiniji detalj, a ne samo na bazi populizma i demagogije.”

“Bojite li ih se”, upitala je Gregoret, a Plenković je odgovorio: “Ma što bi se bojao ja sam došao ovdje da ojačam mainstream. Samo velike, snažne stranke, s kvalitetnim ljudima, sa kapacitetom upravljanja, iskustvom, mogućnošću..”

O HDZ-u

“Vodite stranku prema centru?”, pitala je novinarka.

“Vodim stranku točno gdje treba biti. Desni centar, HDZ mora biti tamo gdje ga je ostavio predsjednik Tuđman, a on ga je pozicirao baš tamo. Nije ga stavio na krajnju desnicu, nije ga stavio u cijeli centar, stavio ga je tamo gdje je naša politička obitelj i ta transformacija se dogodila prije 2 godine. Mijenjajući sebe, dakle mijenjajući nas u HDZ-u, mijenjat ćemo Hrvatsku na bolje. To je misija kojom se bavim i za koju se zalažem, zato sam tu. ”

O Vladinom prijedlogu izbornog zakona i manjinama

“Hoćete li Vladim prijedlog izbornog zakon spriječiti referendum građanske inicijative?” Pitala je Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista.

“Dakle građanske inicijative, to je jedna odlična inicijativa, bilo koja inicijativa, dobro je da imamo većia angažman ljudi u političkom životu, ja to cijenim. Ali da li je najprimjerenije rješavanje, dakle, političkog sustava, izbornog sustava, zadirati u stečena prava manjina putem referendum, ja osobno mislim da to nije dobro. Pogotovo ne ta pitanja. Sigurno ćemo onda imati da se netko zapita, da li nam trebaju primjerice zastupnici iseljeništva u Hrvatskom saboru. Ja mislim da su to stvari koje treba dati predstavničkim tijelima. Ne postoji ona uzalud – neposredna demokracija, a mi smo jedna zemlja s malim iskustvo s referendumima. Ja sam vodio kampanju za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, to je jedno vrlo korisno iskustvo. Kasnije smo imali još samo jedan nacionalni referendum. O izmjeni jednoga članka.”

Premijerov napad na civilno društvo

Zabrinjavajući je premijerov napad na udrugu civilnog društva koja u svojim aktivnostima iznosi legitimne zahtjeve za demokratizaciju izbornog sustava koji je u Hrvatskoj još uvijek posložen na način da birač glasa za stranku, a ne osobu, kandidata.

Dr. Željka Markić čelnica je udruge U ime obitelji koja sudjeluje u građanskoj referendumskoj inicijativi “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava.

Udruga U ime obitelji nastala je na aktivnostima građanske inicijative U ime obitelji 2013. za ustavnu zaštitu braka. Zalaganje za demokratizaciju izbornog sustava te, primjerice, za uvođenje neradne nedjelje za radnike u trgovinama – samo su neke od civilnih aktivnosti kojima se udruga bavi.

Suprotno demokratskim standardima – premijer zauzeo stranu još i prije referendumskog izjašnjavanja građana

Iako prikupljanje potpisa za referendum još nije ni započelo, premijer je već napao zahtjeve inicijative.

Suprotno demokratskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, po kojima nije uputno da vlast zauzima stranu prilikom referendumskog izjašnjavanja građana, Plenković se u intervjuu, kao i ministar Kuščević i predsjednik Sabora Jandroković – koristeći javni i medijski prostor koji im je na raspolaganju postavio protiv demokratizacije izborno sustava.

Takav postupak zasigurno nije izraz poštovanja prema građanima, koji će svoj stav o referendumu – tek izreći.

Izvor: narod.hr/hrt

1 comment

  1. Anđeo

    “Ide valter prko romanije sa pupom esdepejom i prilipcima vodi svje divizije , potporu dobiva od svojih “čargaša” a čekaga vučić i svrbija kao brata orijunaša, i vjerske vođe umišaše se tamo, i zabraniše u Crkvi govoranje javno, žrtvovaše i našega SVECA jer srce kuca za partizansko kumrovačkoga zločinca!”

Odgovori

Skip to content