Održana izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Split

„…I tako Matica hrvatska u Splitu, u ovim teškim vremenima….usprkos onima koji siju nevjericu u našu budućnost i samostalnost, poput Cesarićeve lađe ‘što dugo bijaše u doku, sva izbijena u ranama na boku’, kreće na novu plovidbu svjedočeći o našoj prošlosti i sadašnjosti, o našoj vjeri i nadi u bolju sutrašnjicu hrvatskog naroda“… (pok. Ivan Bošković)

Tako je Ogranak Matice hrvatske u Splitu svojom Izbornom skupštinom 17.svibnja 2018.u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu započeo  novu plovidbu  od četri godine s novim kapetanom i gotovo novom posadom. Čini mi se, da riječi pok. Ivana Boškovića, u dva mandata čelnog čovjeka Matice hrvatske u Splitu,  pristaju ovom događaju. Njegova razmišljanja  uz Cesarićeve stihove  gotovo da su antologijskog značenja za Ogranak Matice hrvatske u Splitu, posebice u posljednje vrijeme, jer ih i Trpimir Jurkić, predsjednik iz prethodnog mandata, u nekim prigodama i sam priziva. Zašto je to tako, moglo se je čuti i razumjeti u Jurkićevim pozdravnim  riječima kao i u porukama ostalih govornika na skupštini. No, odustati zbog „rana“ kako kaže Trpimir,značilo bi ne pružiti novu priliku. Baš taj izazov i prihvaćena nova prilika  vratili su „život“ splitskom Ogranku Matice hrvatske i omogućili njegov nastavak u okolnostima koje su bile moguće.

Skupština MH Split (9)

Bilo je to veliko priznanje izraženo u biranim riječima potpredsjednika Damira Barbarića i tajnika Zorislava Lukića iz Matice hrvatske u Zagrebu  upućene Trpimiru Jurkiću i svim članovima Upravnog i Nazornog odbora iz prethodnog mandata. Zagrebačke kolege su svojim srčanim nastupom potvrdili da su „rane“ ne samo  zacijelile već su i ožiljci jedva vidljivi. „ Ne mogu ipak ne spomenuti da je prije četri godine OMH u Splitu bio u velikoj krizi. Nije bilo lako preživjeti taj dan i na Skupštini čuti od članova da zapravo nema te osobe koja bi preuzela teret takvog velikog organizacijskog  i financijskog minusa. Dobro se sjećam, da sam tada za govornicom, u očaju, izgovorio da nam ne preostaje ništa drugo nego ugasiti OMH u Splitu. No, kada sam to rekao, ustalo je nekoliko članova, među njima i bivši župan koji su kazali ‘E to ne može’; znači sve ćemo prihvatiti, ali Ogranak ne damo ugasiti. Tada se stvorila jedna minimalna suma energije  koja je dovela da kroz kratko vrijeme izaberemo novo vodstvo Ogranka kojemu je tijekom ove četri godine mandata uspjelo, kada  i nije bilo baš izgledno, srediti stanje poslovanja i stvoriti uvjete za rad OMH u Splitu. Zasluge Jurkiću… međutim nije on bio sam, već i članovi upravnih tijela  koji su cijelo vrijeme pomagali da Ogranak ipak postane stabilan, kvalitetan i perspektivan. Naravno, moglo se  i mnogo više“, rekao je Lukić i  prenio iskrene želje i pozdrave iz Središnjice na čelu s predsjednikom MH akademikom Stjepanom Damjanovićem i zaželio sve najbolje OMH u Splitu. Damir Barbarić je naglasio ulogu Središnjice, pohvalivši  njezinu podršku i razumijevanje u  bremenitim vremenima za splitski OMH kao i spremnost na punu suradnju s ovom nezobilaznom kulturnom ustanovom u gradu pod Marjanom, koja je uvijek bila nositeljica kulturnog života.

Ne skrivajući radost na licu, Trpimir Jurkić je pročitao izvješće o radu i aktivnostima Ogranka u proteklom mandatu. Pročitao je imena članova Upravnog i Nazornog odbora, koji su četri godine dijelili breme poteškoća ali i zadovoljstvo lijepih uspjeha u Ogranku. (op.a. Među njima dvoje HUB-ovaca članova Upravnog odbora, Vide Popović i autorica ovog teksta). Aktivnosti Ogranka  su bile brojne i Trpimir ih je redom pročitao, od klasičnih predavanja, predstavljanja knjiga, večeri poezije, tematskih prigodnih večeri…. Nezaboravna, uspješna a nadasve  korisna duženja s kolegama iz susjednih ogranaka. Bile su to lijepe večeri razmjene iskustava i upoznavanje  s njihovim  cjelokupnim radom. Tako su OMH u Splitu posjetili kolege iz OMH Trogira, Visa i Podstrane. Manifestacija Dani OMH u Splitu redovito su se održavali u mjesecu studenom s temama iz područja jezika, umjetnosti, kulture i  problema mlade populacije. Predsjednik je naglasio vrlo zapaženu suradnju s Hrvatskom udrugom Benedikt i Filozofskim fakultetom u Splitu. Jurkić smatra da je kruna cjelokupnog rada u njegovom mandatu  bilo pokretanje, nakon deset godina, časopisa „Hrvatska obzorja“. Za sada će ovaj časopis izlaziti jednom godišnje s objavljenim prilozima autora čije će teme, tijekom godine, biti  predstavljene  na predavanjima, promociji  knjiga ili na drugim tematskim večerima. „Sigurno se moglo učiniti više, ali uradili smo koliko nam je bilo moguće u datim okolnostima“ – zaključio je svoje izlaganje Trpimir Jurkić.

Skupština MH Split (3)

Za novog  predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Splitu jednoglasno je izabran dr. Joško Kalilić. Za potpredsjednika i člana UO splitskog Ogranka izabran je Marin Kaporelo (pravnik, glazbenik i ravnatelj Glazbene mladeži), dok je za tajnicu i članicu UO  izabrana Mihaela Lovrić, prof. Izabrani članovi Upravnog odbora su: Marin Kaporelo, Mihaela Lovrić, Toni Maglica, Dubravka Katačić, Ivan Basić, Grozdana Ribičić, Tea Vidović Schreiber, Vlaho Kovačević. Ukupno devet članova uključujući predsjednika OMH koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora. Izabrani članovi Nazornog odbora su: Ivan Škarić, Hicela Ivon, Jozo Balić.

Nakon izbora, novi predsjednik OMH u Splitu dr. Joško Kalilić, ugledni Splićanin, liječnik i svestrani javni djelatnik, velikog iskustva i novih planova predstavio se svojim članovima u dvorani zahvalivši na jednoglasno iskazanom povjerenju i dodao: „Što se tiče programskog dijela rada za sljedeće razdoblje, novi članovi Upravnog odbora i ja podržat ćemo dosadašnje akcije i projekte Ogranka s naglaskom na nakladničku djelatnost, tiskanje časopisa “Hrvatska obzorja“, osmišljavati nove projekte unutar smjernica koje su navedene u članku 7. Statuta središnjice MH  u Zagrebu“. Uvjeren u dobru volju,entuzijazam, upornost i potporu novoizabranih članova u upravnim tijelima zaključio je riječima američkog predsjednika Johna Kennedyja:“ Ne pitajte što MH može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za MH, odnosno za Ogranak Matice hrvatske u Splitu“. Sudeći prema komentarima i vedrom izrazu lica članova možemo naslutiti novi vjetar u jedra Ogranku Matice hrvatske u Splitu. Zaželimo joj  miran i dobar plov u godinama koje dolaze i ispratimo ih stihovima Dobriša Cesarića s kojima sam i započela pisati ovo izvješće.

„Vedri se nebo. Sunce se rađa.
Plovi iz luke jedna lađa;
Jedna što dugo stajaše u doku,
Sva izbijena, s ranama na boku.
More, ko mati, vuče je na krilo.
Ljulja je, šapće: Ništa nije bilo.”

Margita Vučetić/hu-benedikt.hr; Foto: Ivica Luetić

Odgovori

Skip to content