Udruga OPG-a Hrvatske “Život”: Veća prava ima divlja svinja nego poljoprivrednik

Donosimo reakciju Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” na prijedlog novog Zakona o lovstvu.

Novi zakon o lovstvu je na štetu poljoprivrednika, a štiti lovačka društva i osiguravajuće kuće.

Članak 79. Prijedloga zakona o lovstvu dovesti će do propasti mnogih poljoprivrednika jer tako reći sve obaveze i troškovi za sprečavanje štete od divljači padaju na teret  poljoprivrednika. Od poljoprivrednika se traži ograđivanje dobara (polja), čuvanje, istjerivanje divljači (s čim, sa praćkom?)  i drugo i to sve na njegov trošak. Samim time lovoovlaštenici osim zaštitnih sredstava (repilenta) nemaju nikakvu obavezu, a znamo da niti repilent niti el. pastir ne može zaustavit divljač, već samo kvalitetna i visoka žičana ograda po mogućnosti ukopana, što znači da lovoovlaštenici neće biti odgovorni i nećete dobiti odštetu od osiguranja.  Vlada je ovim člankom zaštita lovoovlaštenike ali i osiguravajuće kuće jer osnova za naplatu štete po ovom članku nema. U isto vrijeme vlada planira na državnoj razini pomoći svim lovoovlaštenicima u ugovaranju povoljnije police osiguranja preko lovačkog saveza, što neće biti teško jer će zbog ovog članka osiguravajućim kućama skinuti skoro sav teret isplata šteta u poljoprivredi.

Učinkovito ograđivanje polja stajalo bi stotine milijuna kuna, za što poljoprivrednici nemaju sredstava i ukoliko se taj članak ne promjeni u korist poljoprivrednika, vlada bi zajedno sa lovoovlaštenicima trebala financirati ograđivanje poljoprivrednih parcela.

Ovaj prijedlog zakona je još jedan od udara na poljoprivrednike u suradnji sa lovačko osiguravajućim lobijem.

Tražimo hitnu izmjenu članka 79. u korist poljoprivrednika.

A ponekad veću štetu rade divlji lovci nego divlje svinje.

Udruga OPG-a Hrvatske Život

Odgovori

Skip to content