Damir Plavšić: Mladima moramo prenijeti istinu o Domovinskom ratu

“Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku”, naziv je predstave koju je dosad pogledalo više od 70 tisuća ljudi u 145 gradova na tri kontinenta. U ponedjeljak, 28. svibnja, na zagrebačkome Velesajmu ova će se predstava održati za učenike, studente i mlade grada Zagreba, u spomen na sve Zagrepčane i zagrebačke studente koji su 1991. godine dragovoljno otišli braniti grad Vukovar, pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

U studiju HRT-a o predstavi su govorili njezini autori, hrvatski dragovoljci, vukovarski branitelji Damir Markuš Kutina i Damir Plavšić, te voditeljica zbora Studentskog katoličkog centra – SKAC, Tamara Perc, i predsjednica zavičajne udruge Slavonskih studenata, Nikolina Biondić.

Damir Plavšić, koji je kao zagrebački student 1991. otišao u Vukovar braniti, kako kaže, svoj rodni grad, naglasio je kako je važno mladima prenijeti istinu o obrambenom Domovinskom ratu. “Naša djeca trebaju znati da smo tada, nakon 888 godina, uspjeli stvoriti svoju državu”, rekao je, među ostalim, Plavšić.

Cijela predstava temeljena je na iskustvima i sjećanjima dvojice autora koja su sažela u svojim dvjema knjigama, “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Ne plači moj dobri anđele”.

Tamara Perc najavila je kratki koncert duhovne glazbe zbora SKAC uoči same predstave koja počinje u 19 sati. Gosti su pozvali sve mlade i ostale zainteresirane da dođu ranije na zagrebački velesajam jer će biti nekoliko sadržaja i iznenađenja uoči početka uprizorenja “Bitke za Vukovar”.

Prije razgovora u studiju prikazan je kratki video uradak s impresijama s gostovanja u Torontu, u produkciji Kanadsko-hrvatske gospodarske komore, koja je HRT-u ustupila snimku.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content