Dr. Đuro Njavro: “Bez promjene političkog i izbornog sustava – nema razvojnog zaokreta Hrvatske”

“Kad usporedimo Hrvatsku s 27 država koje su sada članice Europske unije, mjereno bruto društvenim proizvodom po stanovniku, Hrvatska je 2000. godine bila na 21. mjestu, a 2017. godine pala je na 26. mjesto. To je još jedan pokazatelj zašto se ne treba čuditi iseljavanju.

Prema podacima organizacije Transparency International, Hrvatska je u 2017. bila 24. od 28 članica EU-a. U podacima za 2000. nema Malte i Cipra, pa je Hrvatska 22. od 26 članica Unije ne uračunavajući Maltu i Cipar. I prema indeksu transparentnosti Hrvatska je relativno pala, s 22. mjesta od 26 država, na 24. mjesto od njih 28, sve u razdoblju od 17 godina.

Prema Ease Of Doing Business, Hrvatska je ove godine rangirana na 23. mjesto od 28 članica EU-a, a prošle godine bila je 25. od 28 promatranih država. Godine 2004. bila je 24. od  28 današnjih članica Unije.

Doprinos ovom skoro dva desetljeća dugom relativnom zaostajanju Hrvatske, dao je i početkom 2000. godine instalirani politički i izborni sustav.

Zato je teško očekivati prijeko potrebni ukupni razvojni zaokret, bez redizajna političkog i izbornog sustava.” – napisao je na svom facebook-profilu dr. sc. Đuro Njavro, jedan od susonivača i dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), podržavši time referendumsku inicijativu Narod odlučuje.

Referendumska pitanja možete proučiti ovdje, a podsjećamo da i dalje možete javiti na ovoj poveznici i priključiti se volontiranju.

Lokacije štandova za potpis možete provjeriti ovdje, uz napomenu da su u procesu ažuriranja:

https://narododlucuje.hr/lokacije/

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content