Prosvjednici prekinuli predstavu Olivera Frljića u Brnu

Tridesetak prosvjednika prekinulo je sinoć predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” u režiji hrvatskog redatelja Olivera Frljića u kazalištu u Brnu, objavio je Češki radio. Neki prosvjednici uskočili su na pozornicu i stvorili ljudski zid kako bi spriječili publiku da gleda predstavu, a drugi su zviždali i papirnatim smotuljcima gađali glumce. Na kraju su prosvjednike iz dvorane izbacili pripadnici interventne policije.

Nakon jednosatnog prekida predstava je nastavljena i izvedena do kraja. Češka katolička crkva oštro je prosvjedovala protiv izvedbe predstave u Brnu. Prije malo više od godinu dana ista je predstava izazvala prosvjede u Splitu gdje se prikazivala u programu Marulićeviha dana, a policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, reagiranje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštenje u program Marulićevih dana.

Ministarstvo kulture tada je priopćilo da su ‘poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela treba imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje te osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine’.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content