Mladi ne čitaju knjige o Domovinskome ratu, niti imaju pojma tko je bila Kata Šoljić

Istraživački tim Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) ovih je dana u Zagrebu, Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Rijeci među maturantima na njihovim prigodnim „norijadama“ proveo anonimnu anketu na uzorku od 420 učenika u želji da saznaju koliko oni znaju o hrvatskoj povijesti, a poglavito o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Od ukupno ispitanih čak 75 posto ne zna ime ni jednog Junaka hrvatskog Domovinskoga rata iz svojeg kraja. Većina je odgovorila da o tome nisu učili u školi.

Na pitanje: tko je bila Kata Šoljić također je relativno veliki broj ispitanika, oko 62 posto, odgovorio da  „ne zna“, zatim da je vjerojatno riječ o nekoj „povijesnoj ličnosti“, a bilo je i takvih koji su bili uvjereni da je to „majka koja je ubijena u Domovinskome ratu“.

Kako se naziva blagdan kada obilježavamo Vojno-redarstvenu operaciju Oluja 95, čak 88 posto maturanata nije znalo pravi naziv, pa čak ni to, je li 5. kolovoza, u Hrvatskoj uopće praznik, tim prije, kako su rekli, „tada nema škole“.

Pitali smo ih: tko je bio Boško Buha? Oko 90 posto ispitanika odgovorilo je „partizanski bombaš“ ili pak „jedan od heroja Drugog svjetskog rata“!

A na pitanje – u kojem je gradu u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata poginulo najviše dječaka i djevojčica, odnosno gdje se nalazi centralni spomenik ovim malim stradalnicima, znalo je samo 15 posto mladih. I na ovo pitanje, većina je odgovorila – „nismo učili u školi“.

Tko je bio „drug Tito“ znalo je čak 95 posto ispitanika, a tko dr. Franjo Tuđman jedva šezdeset posto.

Kad su u Domovinskome ratu okupirani Vukovar i Škabrnje potvrdno je odgovorilo 47 posto mladih.

Na pitanje: je li se o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu dovoljno uči u školi, 83 posto je reklo „ne“ ili „ni približno“, dok je bilo i takvih koji su smatrali da su uči – previše.

Zanimalo nas je još – koliko su, do mature, pročitali knjiga na temu Domovinskoga rata, odnosno stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države? Čak 73 posto odgovorio je „ni jednu“, a većina nije znala ime ni jednog pisca nekih od tih knjiga.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 comment

  1. Zdravko Sondic

    Da sramotno da se ne citaju knjige o Domovinskom obrambenom ratu ali vazno da nam
    na fakultetima predaju Jakovina,Markovina,Pupovac,Kapovic i Klasnic koji truju mlade sa
    ideologijom prijasnjeg sustava. Zalosno ali istinito.

Odgovori

Skip to content