Potpora Hrvatskoj za pristupanje Schengenu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u današnjoj raspravi o godišnjem izvješću o funkcioniranju schengenskog prostora zahvalila je kolegi izvjestitelju iz redova Europskih pučana Carlosu Coehlu na potpori za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru po ispunjavanju kriterija te istaknula spremnost Hrvatske da se taj cilj ostvari što je prije moguće.

Zastupnica Petir istaknula je kako se schengenski prostor s punim pravom smatra jednim od najvećih postignuća Europske unije budući da omogućuje slobodu kretanja unutar njenog jedinstvenog teritorija te je rekla kako Republika Hrvatska kao najmlađa članica europske obitelji teži postati dio tog jedinstvenog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

„Kao hrvatska zastupnica vjerujem da će tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni biti ispunjeni do kraja ove godine te da će Hrvatska, koja uskoro slavi petu godišnjicu pridruživanja Uniji, za mandata ove Komisije pristupiti i schengenskom prostoru“, rekla je Petir.

Govoreći o prednostima hrvatskog pristupanja jedinstvenom schengenskom prostoru, Petir je rekla kako to nije važno isključivo za Republiku Hrvatsku, već za sigurnost cijele regije i Europske unije u cjelini. Podsjetila je kako schengenski režim sa sobom, osim nepostojanja kontrola na unutarnjim granicama Unije, donosi i pojačane kontrole vanjskih granica. „Kako je hrvatska granica u većini vanjska granica Unije, ovime će se ojačati i vanjska granica, što je posebice važno u ovim vremenima kada smo s jedne strane suočeni sa sigurnosnim prijetnjama, a s druge strane s migracijama“, zaključila je zastupnica Petir.

Godišnje izvješće o funkcioniranju schengenskog prostora stavlja naglasak na napredak postignut u uklanjanju utvrđenih nedostataka te daljnje mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se otklonili utvrđeni ključni nedostatci. U izvješću se ističe i kako se ponovno uvođenje unutarnjih graničnih kontrola ne smije pretvoriti u status quo, već kako je potrebno hitno i bez odgode učiniti da schengenski prostor opet funkcionira normalno, bez graničnih kontrola na unutarnjim granicama. Schengenski informacijski sustav trenutno je u procesu reforme, a uveden je i Sustav za automatsku identifikaciju otisaka prstiju – kako bi se doprinijelo jačanju borbe protiv kriminala i terorizma.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content