Dr. don Ante Mateljan: Društvo u kojem živimo je raskršćanjeno

Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju 27. svibnja župa Ploče proslavila je i zaštitnicu – Blaženu Djevicu Mariju Kraljicu Neba i Zemlje. Misno slavlje kojemu je prethodila procesija s Gospinim kipom uz župnika don Antu Antunovića predvodio je dr. don Ante Mateljan, profesor dogmatskog bogoslovlja na KBF-u u Splitu koji je 28 krizmanika podijelio sakrament potvrde.

„Ono što trebamo spoznati i staviti u srce to je da je Gospodin Bog – Bog, a mi ljudi Božji. Onaj tko to spozna i stavi u srce da je Gospodin Bog, ne može drugo nego zahvaljivati Gospodinu”, rekao je dr. Mateljan.

 „Ako staviš u svoje srce i um da je Bog tvoj Bog i da si ti njegov, to je zalog dobra, temelj i budućnosti tvojoj djeci. Onaj tko je prihvatio Boga, tko je prihvatio da se i Bog u Isusu Kristu objavio, očitovao, došao među nas, ne može to zadržati negdje u nekakvom kutu samo za sebe, nego mora o tome govoriti. I Isus kaže svojim učenicima – ne bojte se pođite i govorite, svjedočite”, istaknuo je don Ante. 

„Ova naša procesija koju smo maloprije obavili svakako je jedna vrsta svjedočanstva. Ja dvadeset i sedam godina pratim procesiju svetoga Duje u Splitu i koliko god bio radostan, s druge strane uvijek se rastužim”, istaknuo je, zaključivši kako je društvo u kojem živimo raskršćanjeno, ne drži do Boga, što se očituje između ostaloga i događajima rodne ideologije te referendumom u Irskoj, a uvijek se u povijesti dokazalo – kad god se odmakne od Boga, kad zanemarimo što je bitno – ljudsku narav, da to na kraju završi naopako. 

Na misi je pjevao zbor mladih i muška Klapa Stina. Župa se za slavlje zaštitnice pripravljala devetnicom koju je predvodio župnik don Ante Antunović. 

Dr. don Ante Mateljan sakrament potvrde podijelio je i za devetero krizmanika u Rogotinu u prigodi proslave župne svetkovine Presvetog Trojstva. Slavlju je prethodio trostruki ophod oko crkve Presvetog Trojstva.

Izvor: MISIJA / ANTONIJA MENALO

Odgovori

Skip to content