1. lipnja 1957. Pave Vukelić Pajo – ratni heroj za kojim je plakala cijela Orahovica

Nema onoga koji je nije zaplakao za Pavom Vukelićem, legendom Orahovice rođenim na današnji dan 1957. godine, hrvatskim ratnim herojem, čovjekom kakav se ne rađa dvaput. Više od 3000 ljudi okupilo se prije četiri godine na orahovačkom gradskom groblju uputiti posljednje zbogom Pavi Vukeliću Paji. Tu su bili i njegovi ratni prijatelji i suborci, prijatelji iz cijele Hrvatske, rodbina te prijatelji, te cijela Orahovica.

Da je Pave Vukelić–Pajo, brigadir hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata, čovjek koji nikada neće umrijeti i koji će vječno živjeti u srcima svih koji u ga poznavali i poštovali, dokaz je i svečano otvorenje ulice po njegovom imenu u Orahovici godinu dana nakon njegove smrti.

Bio je jedan od glavnih organizatora obrane slatinsko-virovitičkog kraja, u koji spada i Orahovica, u kojem su već od ljeta 1991. godine nicale barikade s ciljem okupacije ovog dijela Hrvatske. Strateški izuzetno važno područje između Bilogore i Papuka na jednoj strani i rijeke Drave na drugoj strani bilo je svih četiri godine rata jedina veza sa Osijekom i istočnom Slavonijom. U kasno ljeto 1991. čak je prijetio pad dijela ključne žile kucavice Podravske magistrale, što bi bila prava katastrofa.

Domoljubi virovitčko-slatinskog kraja su se odlično organizirali i već u rujnu mjesecu imale prve uspjehe u borbama protiv Srba, koji su imali brojna uporišta na Bilogori i Papuku. Već od kraja listopada pa sve do prosinca postrojbe iz ovog kraja postižu velike vojne pobjede, najveće do tada u ratu, što je gardistima i vojnicima davalo ogromnu motivaciju.

Pave Vukelić – Pajo bio je upravo jedan od onih koji su bili na čelu obrane ovog dijela Hrvatske, osobito izviđačko-diverzantskih postrojbi.

Pave Vukelić je istinska legenda i heroj Domovinskog rata. Veliki domoljub, pravi vođa i zapovjednik. Nikada svojim vojnicima u ratnim akcijama nije rekao krenite, nego hajdemo, ja prvi, a vi za mnom.

Hrvatska i Hrvati uvijek imati osjećaja i pamćenja za Paju, za sve hrvatske branitelje koji su beskompromisno svojim tijelima stali na branik Domovine

A Orahovica je ponosna što je imala u svom gradu čovjeka, heroja, legendu – Pavu Vukelića Paju.

Izvor: narod.hr/dogodilose.com

Odgovori

Skip to content