6. lipnja 1854. Ante Kovačić – književni genij, domoljub i pravaš sa zagorskih brega

Na današnji dan 6. lipnja 1854. u mjestu Oplaznik pored Marija Gorice rođen je hrvatski romanopisac i novelist Antun “Ante” Kovačić.

Hrvatska javnost ga osobito pamti jer je njegovo ekranizirano djelo „U registraturi“ svojevremeno bilo vrlo popularno na malim ekranima. Bio je istaknuti domoljub i pravaš.

Mučan i naporan život proživio je kroz škole i kao odvjetnički pripravnik kod pravaša Josipa Franka u Zagrebu od 1875. do 1880. Položivši doktorat bio je pisar u pisarnama dr. Banjavčića u Karlovcu, dr. Goldmana i dr. Šrama u Zagrebu. Bio je istaknuti pristaša Stranke prava. Vlastiti je odvjetnički ured vodio u Glini, siromašnom kraju, gdje je često strankama od vlastitoga novca plaćao biljege.

Kovačić je ostao najviše poznat kao pisac, pa tako ne treba zaboraviti na najbolja djela kao što su romani: “Fiškal”, “Baruničina ljubav” i “U registraturi”. Osim romana napisao je i pripovijetke: “Seoski učitelj”, “Zagorski čudak” i “Ladanjska sekta”.

Cijelo djelo Ante Kovačića najjači je ostvaraj hrvatskoga realizma, i to u karakterističnom obliku za hrvatsku književnost u kojoj nema previše tekstova koji slave i posvećuju običnost i svakodnevnost: romani su to posvećeni suvremenoj tematici (za razliku od Šenoe, čiji je opus najvećma uronjen u povijesnu problematiku), čudna mješavina romantizma, realizma i brutalnoga naturalizma nabijena razornom satirom i očajem nad stanjem hrvatskoga društva; kultom fatalne žene ukorijenjenoga u romantizmu; burnim zapletima i velikim strastima, te propašću glavnih likova u zločinu, ubojstvu, ludilu i samoubojstvu.

Raspet između romantizma i naturalizma, Kovačić je senzibilitetom predšasnik velike tradcije hrvatskoga romana egzistencijalističke i političko-satiričke usmjerbe.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content