Dr. Natalija Kanački: “Imamo više od 400 000 potpisa za oba referendumska pitanja”

Nekoliko stepenica mora proći referendumska inicijativa koja želi raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakona. Prva je prebrojavanje prikupljenih potpisa, a druga je provjera ustavnosti pitanja, piše Ivan Hrstić za N1.

Koplja se lome već na prvoj, a u međuvremenu se u nezavidnoj političkoj situaciji našao Andrej Plenković jer dio manjina je jasno poručio da bi održavanje referenduma moglo u pitanje dovesti podršku njegovoj Vladi.

Do sada se nikad nisu provjeravali svi potpisi već uzorak 20-30 tisuća, kaže Boris Milošević iz SDSS-a, koji je prije četiri godine kad je propala slična referendumska inicijativa bio desna ruka Arsenu Bauku. No ovaj put, tražit će prebrojavanje svih potpisa.

“Kako su ove dvije inicijative prikupile nešto više od 374 tisuće, ja vjerujem da će se ići u provjeru svih potpisa. Za ovo prvo pitanje samo 6 posto potpisa kad bi se utvrdilo nevaljanim, onda bi se moglo tvrditi da potpisi nisu skupljeni”, kazao je Milošević.

No, brojka od 374 tisuće je zastarjela jer iz inicijative Narod odlučuje tvrde da su prikupili više od 10 posto “viška” za oba pitanja. I također traže prebrojavanje. “Trebalo je nekoliko dana da se knjige prikupe iz svih dijelova Hrvatske i da naši volonteri zbroje u dvije potpisne knjige više od 400 tisuća glasova za oba pitanja”, kazala je Natalija Kanački iz Inicijative Narod odlučuje te dodaje “Preporuka je svih europskih tijela i Venecijanske komisije da se državne vlasti, premijer i ministarstva ne oglašavaju o ustavnim pitanjima i ne utječu na sam ishod referendumskih pitanja. To je posao ustavnih sudaca i ja molim sve u ovom trenutku da jednostavno zašute i da prepuste posao ustavnopravnim stručnjacima”.

Sad će vjerojatno uslijediti poplava optužbi da su se potpisi nastavili skupljati i nakon roka. No, koliko je to zahtjevan posao, vidjet će se kad i ako Sabor doista naruči punu provjeru tih potpisnih knjiga. To bi moglo trajati i nekoliko mjeseci, koje će brojni protivnici referenduma kao alata izravne demokracije.

“Mi očekujemo od vlasti, s obzirom da je nama trebalo dva tjedna, mi očekujemo da bi bilo realno da Sabor proglasi referendum negdje na jesen”, kazala je Kanački.

Izvor: narod.hr/N1

Odgovori

Skip to content