TwitterFacebookPinterestGoogle+

Papin apel povodom Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji

  • Written by:

Papa Franjo uputio je na kraju današnje opće audijencije apel povodom početka Svjetskoga nogometnog prvenstva koje se održava u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja.

„Sutra je otvorenje Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji. Želim uputiti srdačan pozdrav nogometašima i organizatorima, kao i svima onima koji će posredstvom sredstava društvene komunikacije pratiti ovaj događaj koji nadilazi sve granice. Neka ta važna sportska manifestacija bude prigoda za susret, dijalog i bratstvo između različitih kultura i religija, potičući solidarnost i mir među narodima”, poručio je Papa.

Danas u 13 sati, ravnatelj Tiskovnog ureda svete Stolice, Greg Burke, održao je brifing posvećen 25. sastanku kardinalâ savjetnikâ sa Svetim Ocem Franjom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.
Vijeće kardinala sastajalo se tijekom tri dana, od ponedjeljka 11. do srijede 13. lipnja. Svi su članovi bili prisutni, osim kardinala Georgea Pella.
Sveti Otac jutros nije bio prisutan zbog opće audijencije.
Sjednice su se održavale prije podne od 9 do 12.30 sati i popodne od 16.30 do 19 sati.

Veliki dio rada Vijeća bio je posvećen ocjenjivanju nacrta nove apostolske konstitucije o Rimskoj kuriji, čiji je privremeni naslov Praedicate evangelium. Vijeće kardinala pripremilo je prvi tekst koji će biti predan Svetom Ocu kako bi mogao iznijeti opažanja koja bude smatrao prikladnima, korisnima i potrebnima.
Vijeće je zaključilo kako su, prema načelu postupnosti, različiti dijelovi reforme Kurije već provedeni tijekom petogodišnjeg rada.

Tajnik Vijeća za ekonomiju mons. Brian Ferme predstavio je reformu financijsko-organizacijskog ustroja Svete Stolice i Guvernatorata. Nadalje, nakon što su ilustrirani ciljevi i temeljna načela, među kojima izbjegavanje rasipanja, promicanje transparentnosti, osiguravanje ispravne primjene računovodstvenih načela, poštujući načelo dvostruke kontrole i međunarodnih standarda, mons. Ferme je istaknuo sljedeće pozitivne rezultate:
– jedinstveni postupak pripreme predračuna i završnog računa;
– veća pozornost na troškove;
– veća suradnja i razumijevanje financijske reforme;
– postupna promjena mentaliteta u pogledu transparentnosti i knjigovodstva.

Na kraju je kardinal Sean Patrick O’Malley, OFM Cap. upoznao prisutne s daljnjim radom Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika.
Sljedeći sastanak kardinalskog vijeća održat će se do 10. do 12. rujna ove godine.

Izvor: MISIJA / IKA

Komentari