Sveti Josip Cafasso

Današnji je sveti zaštitnik Josip (Giuseppe) Cafasso, talijanski svećenik i socijalni reformator. Rodio se 15. siječnja 1811. u Castelnuovu (provincija Asti, Pijemont) kao sin vrijedne i pobožne seljačke obitelji.

Rođen je s deformiranom kralježnicom i ostao bogaljem cijelog života. Osnovnu školu završio je u Chieriju, a u istom gradu je stupio u sjemenište. Zaređen je za svećenika u Torinu 1833. Kao rektor i profesor moralne teologije u svećeničkom zavodu u Torinu znatno je pridonosio ćudorednoj obnovi svećenika. Bio je poglavar toga zavoda od 1846. do 1860. Glasoviti ispovjednik i promicatelj pobožnosti prema Presvetom sakramentu, sljedbenik svetih Franje Saleškog i Alfonsa Liguorija, svoje studente nastojao je osim znanjem ispuniti i ljubavlju prema ljudskim dušama. Među mnogima, odgajao je i svetog Ivana don Bosca, koji je napisao Cafassov životopis. Zbog toga je Giuseppe Cafasso kao Boscov duhovni vođa, prijatelj i savjetnik itekako zaslužan za nastanak salezijanske družbe, a papa Pio XI. nazvao ga je „biserom talijanskoga klera“.

Posebnu je skrb i ljubav posvetio zatvorenicima i osuđenicima (od kojih su mnogi osuđeni na smrt), tako da su ga prozvali „svećenik obješenih“. Za njih je naročito molio zaštitu Majke Božje. Godine 1848. postao je upraviteljem glasovitog svećničkog konvikta don Luigija Guale, a imovinu koju je naslijedio, koristio je za pomoć siromasima, zatvorenicima, svećeničkim kandidatima, dobrotvornim i socijalnim ustanovama. Njegov je nećak blaženi Giuseppe Allamano, osnivač družbi misionara i misionarki Marije Tješiteljice. Preminuo je u Torinu na današnji dan, 23. lipnja 1860. Blaženim ga je proglasio 1925. papa Pio XI, a svetim 1947. papa Pio XII. Zaštitnik je zatvorskih dušobrižnika, zatvorenika i zatvora. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem katoličkog svijeta.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content