I dok legendarni trener tvrdi kako Vatreni moraju igrati u finalu SP-a Dalićev put do sada pokazao se kao najbolji za Hrvatsku!

Hrvatska nogometna reprezentacija suvereno je završila prvi dio Svjetskog prvenstva, grupnu fazu Vatreni su prošli neokrznuti s tri pobjede. Prvi je to takav start hrvatske nogometne reprezentacije na Mundijalu u povijesti i kontinuitet naših sjajnih igara na velikim natjecanjima koji se veže na Euro prije dvije godine u Francuskoj kada su hrvatski nogometaši također igrali odličan nogomet, no, nisu imali sreće u osmini finala protiv Portugala. Iako su bili bolji svih 120 minuta dramatičnog dvoboja.

U Rusiji je protivnik Vatrenima neugodna i nakon duže vremena dobro koncipirana, teško pobjediva, reprezentacija Danske, predvođena s nekoliko zaista vrhunskih nogometaša.  Danci gotovo trideset utakmica ne znaju za poraz, što je danas u suvremenom nogometu jako teško ostvariti, bez obzira protiv koga igrali.

Mnogi Hrvatsku, a s obzirom na igru u prve tri utakmice, smatraju favoritima protiv Danske. Srećom, izbornik Zlatko Dalić, i sam svjestan velike prilike, spušta loptu na zemlju. Naime, s obzirom na igrački kadar Hrvatska je jača od Danske, ima priliku, no, još uvijek samo priliku, koju trebao potvrditi i na terenu. Nisu li Nijemci, aktualni svjetski prvaci, bili jači u skupini od Švedske, od Meksika, od Južne Koreje? Jesu, naravno, ali su ispali, Šveđani i Meksikanci igrat će u drugoj fazi turnira.

Brojne usporedbe, koje se uglavnom s obje strane mjere u milijunima eura, sugeriraju kako je Hrvatska kvalitetnija i puno skuplja momčad od Danske, iako Vatreni za sada nemaju igrača koji bi na nogometnom tržištu vrijedio 80 milijuna eura, kao što je to primjerice najbolji danski nogometaš i vođa ove danske nogometne generacije, Christian Eriksen, inače, ponajbolji vezni nogometaš svijeta u ovom trenutku. Mnogi ga uspoređuju s Lukom Modrićem, koji je šest godina stariji i kome je ovo Svjetsko prvenstvo možda i posljednja prilika za veliki rezultat s nacionalnom vrstom. Zato i ”grize”, reći će mnogi, igra kao rijetko kada u vatrenom dresu.

Joško Jeličić je odavno dao pravi recept koji krije tajnu hrvatskih pobjeda na SP-u. Naime, za Hrvatsku je važno kako će igrati Rebić, kako će odigrati Perišić, no, najbolji igrači moraju biti Luka Modrić i Ivan Rakitić, oni su mozak naše momčadi, kad oni igraju kao što su igrali protiv Argentine ili Nigerije cijela momčad dobije na kvaliteti barem dvadeset posto.

Legendarni bosansko – hercegovačKi trener, bivši izbornik Alžira, Japana, bivši trener Dinama, Vahid Halilhodžić, u razgovoru za Večernji list hvalio je igru Vatrenih i u najmanju ruku najavio finale.  Po kvaliteti, mogu li Vatreni do samog kraja? Vjerojatno, no, na SP-u ne odlučuje uvijek i samo kvaliteta.

”Hrvatska je dosad pokazala najviše od svih na Svjetskom prvenstvu i nije favorit samo u utakmici s Danskom nego je favorit i za finale SP-a! Rijetko se ukazuje takva prilika kakvu sad imate, imala ju je Hrvatska i 1998. godine, ali tada kao da sama nije vjerovala da u polufinalu može pobijediti Francusku. Sad treba jednostavno preuzeti tu ulogu i reći – mi smo favoriti i idemo do finala. Pa Hrvatska s takvom lakoćom zabija golove, pa vidjelo se to i u utakmici s Islandom. Da, ima i sreće, ali bez sreće nema ni rezultata, ali Hrvatska sreću izaziva i zaslužuje ju. I moj je stav – Hrvatska treba igrati u finalu Svjetskog prvenstva”, kazao je Vahid Halilhodžić.  S druge strane, Dalić, kako smo već spomenuli, spušta loptu na zemlju, poziva na poniznost i dostojanstvo, ali i tvrdi kako osmina finala nije naš krajnji domet.  Dalićev put pokazao se do sada kao ispravan i za Hrvatsku najbolji put.

Izvor: narod.hr; Foto: fah

Odgovori

Skip to content