Sveti Junipero Serra

Današnji je zaštitnik sveti Junipero (Juniper) Serra, duša evangelizacije i utemeljitelj franjevačkih misijskih postaja i gradova u Californiji. Rodio se 24. studenoga 1713. u Petri na otoku Mallorci kao Miquel Josep Serra i Ferrer.

U franjevački red ušao je 1730, uzeo ime Junipero, studirao filozofiju i teologiju, svećenikom postao 1737, a 1742. doktorom teologije u Palmi de Mallorca. Predavao je filozofiju i teologiju na različitim franjevačkim učilištima u Španjolskoj, a 1749. osjetio duboku želju da postane misionar. Stigao je u Meksiko 1750. i osam godina boravio među Indijancima u misijskim postajama planinskog područja Sierra Gorda u meksičkoj državi Querétaro. Od 1759. do 1767. djelovao je kao putujući misionar po cijelom Meksiku, a 1768. imenovan je voditeljem i organizatorom misija u Californiji. Od toga trenutka pa do kraja života posvetio se evangelizaciji Californije.

Svojim žarkim propovijedima i pokorničkim činima, s mnogo ljubavi i hrabrosti, širio je Radosnu vijesti među tamošnjim urođenicima i nastojao sačuvati njihovu tradiciju i kulturnu baštinu. Osnovao je 21 misiju, krstio je i krizmao više od 6 tisuća domorodaca, podučavao ih poljodjelstvu, stočarstvu i različitim obrtima. Preminuo je 28. kolovoza 1784. u misijskoj postaji San Carlos Borroméo del río Carmelo, današnjem gradu Carmelu u Californiji. Kao apostol Californije i utemeljitelj velikih californijskih gradova, brat Junipero, sin svetog Franje, našao je svoje mjesto u dvorani američkih velikana na Capitolu u Washingtonu. Ostavio je za sobom mnoga pisma, zapise i putopisni dnevnik. Blaženim ga je proglasio 25. rujna 1988. papa Ivan Pavao II. u Rimu, a svetim 23. rujna 2015. papa Franjo u Washingtonu. Zaštitnik je duhovnih zvanja i Californije.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content