NAJVEĆA UTAKMICA HRVATSKE! VATRENI U SASTAVU KAO PROTIV ARGENTINE

Dan D’ je napokon stigao! Hrvatska od 20 sati u Nižni Novgorodu igra protiv Danske utakmicu generacije za četvrtfinale Svjetskog prvenstva, i ako prođe ulazi u elitu, među najboljih osam, tamo gdje stižu samo veliki igrači. Navijači i javnost vjeruju da će Danska biti nešto lakši zalogaj, ali baš sve, pa i brojke sugeriraju suprotno. Susret koji će Hrvatska igrati pod opterećenjem, jer čak osam igrača ima žute kartone, najavio je za SN bivši izbornik Otto Barić.

HRVATSKA – DANSKA (UŽIVO OD 20.00 SATI)

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Brozović – Rebić, Modrić, Rakitić, Perišić – Mandžukić

DANSKA: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen – Shöne, Delaney – Eriksen, Paulsen, Sisto – N. Jörgensen

17.25: Danski Extra Baldet u jučerašnjem je izdanju donio i nastavak “verbalnog rata” nekadašnjeg reprezentativca, strašnog braniča i čvrstog momka Stiga Töftinga s izbornikom Age Hareideom i Christianom Eriksenom.

– Ne mogu se sjetiti lošije reprezentacije Danske i moji su osjećaji daleko od optimističnih – rekao je danas 48-godišnji Töfting, koji uoči SP-a nije predvidio Danskoj prolazak skupine.

16.00: Ne prestaju usporedbe između Luke Modrića i Christiana Eriksena, najboljeg igrača i playmakera Danske. Mi smo ipak uvjereni da će Luka svoje reći večeras na terenu i riješiti sve dileme.

15.00: Nogometna reprezentacija Danske procijenjena je na 260 milijuna eura što je 100 milijuna eura manje od vrijednosti hrvatskih igrača, međutim Cristian Eriksen vrijedi više od Luke Modrića i Ivana Rakitića.

Premda podacima portala transfermarkt najkuplji Danac je Christian Eriksen koji vrijedi čak 80 milijuna eura. Iza njega je branič Chelsea Andreas Christensen koji je ‘težak’ 40 milijuna eura, a zatim slijede krilni igrač Celte Pione Sisto koji je procijenjen na 15, te napadač Feyeenoorda Nicolai Jorgensen koji vrijedi 14 milijuna eura. Slijede napadač Ajaxa Kasper Dolberg (12), veznjak Werdera Thomas Delaney (12), napadač RB Leipziga Yussuf Poulsen (10)…Hrvatska reprezentacija je procijenjena na 364 milijuna eura. Najskuplji igrač u našim redovima je Ivan Rakitić koji je procijenjen na 50 milijuna, iza njega su Luka Modrić (30), Ivan Perišić (40), Mateo Kovačić (30), te Andrej Kramarić (27) i Marcelo Brozović (27). Tri najskuplje momčadi imaju Francuska koja je procijenjena na 1,08 milijardi eura, te Španjolska (1,03 milijardi eura) i Brazil (981 milijun eura).

Otto Barić je posljednji, ali nadamo se samo do nedjelje. Posljednji je Herr Otto među hrvatskim izbornicima koji je pobijedio Dansku. Još prije 14 godina skinuo je ‘skalp’ momčadi koju su predvodili Dennis Rommedahl i Jon Dahl Tomasson. I to usred Kopenhagena.

– Velika je to pobjeda bila – počeo je prisjećanje Otto Barić.

– Odigrali smo sjajnu utakmicu, posebno prvih 45 minuta. I moram vam reći, mislio sam da imamo sve posloženo za Euro. Momčad koja je startala protiv Danske igrala je i kontra Švicarske na otvaranju Europskog prvenstva. I taj dvoboj je bio na visokoj razini, međutim nismo imali sreće. Da, treba imati i sreće, a mi smo pogodili dvije gol-štange. Falili su centimetri.

Hrvatska je Dansku držala u šahu čitavo poluvrijeme, generacija braće Kovač, Živkovića, Šimunića i Prše. Danas su nove zvijezde, ali Danska je uvijek ista.

Brojke upozoravaju

– Teška je Danska, to svi znaju. Ali, ja ću vam reći, Danska nije teška, Danska je jako teška. To je reprezentacija koja ima dugi niz bez poraza, ima odličnu obranu na kojoj se sve temelji. Uz dva odlična centarhalfa imaju i zadnjeg veznog, koji je zapravo još jedan centarhalf iz Borussije Mönchengladbach. U zadnjih sedam utakmica primili su samo jedan gol. To su brojke koje upozoravaju. To nije samo statistika, taj niz Danske treba ozbiljno shvatiti.

Zato Otto Barić drži da nije Hrvatska takav favorit kakvim se prikazuje u javnosti. Kako domaćoj, tako i europskoj.

– Što znači favorit? Evo, da sad igraju Španjolska i Hrvatska u četvrtfinalu, svi bi rekli da su Španjolci favoriti. Ali, to je uloga koja nama odgovara, jer Španjolci nisu favoriti u susretu s nama. Tako ni Hrvatska nije favorit protiv Danske. Dapače, sviđa mi se kako Dalić priprema momčad i stalno govori “šanse su 50:50”. I to je najveća istina. Hrvatska je tehnički kvalitetnija, ali to ne znači da je favorit.

Nije lako objasniti sve postavke prije susreta dviju različitih stilova igre. Ali, može se igra Danske dočarati i preko izvedbe Šveđana u susretu s Meksikom.

– Švedska je, po mojem sudu, neočekivano dobila Meksiko, ali igrom su ih deklasirali. Danci su bolji tehničari od snažnijih Šveđana i slove kao najbolja momčad Skandinavskog poluotoka. Igraju nogomet koji nije atraktivan, ali tom se nogometu treba strpljivo suprotstaviti.

Sve to nekako podsjeća na Portugal s francuskog Eura prije dvije godine. Samo da ishod ne bude isti. Jer, i Portugal je u Francuskoj skupinu prošao u nekom neuvjerljivom stilu s tri remija kontra Austrije, Mađarske i Islanda. Pa su u nokaut-fazi eliminirali Hrvatsku koja je dominantno prošla skupinu.

– Portugal je teži suparnik od Danske. Nisu slučajno Portugalci postali europski prvaci. Danci su ipak razina ispod Portugala, ali zaslužuju veliki respekt. Danska je profesionalna, ima tradiciju, ima brze, iskusne i okretne igrače. Protiv njih se nitko nije naigrao na Euru.

Može li se susret s Danskom usporediti s nekim od dvoboja koje je Hrvatska odigrala u skupini D?

– Može s Argentinom, ali Argentinci nisu bili pravi. Mi smo odigrali sjajno i ako bismo protiv Danske ponovili takvu izvedbu, onda sigurno prolazimo.

Koliko je Hrvatskoj pomogla pobjeda nad Islandom? Pobjeda za samopouzdanje u savršenom nizu…

– Pobjeda nad Islandom nam je donijela pet igrača koji u svakom trenutku mogu zamijeniti one iz idealne prve postave. Taj susret nam je donio potvrdu o širini naše momčadi. Dva najvažnija igrača koja smo dobili jesu vratar Lovre Kalinić i lijevi bek Pivarić. Kalinić je bio u velikom izdanju, usudio bih se čak reći i bolji od našeg prvog vratara Subašića. Pivarić je otvorio Perišića, ali je i sam pokazao koliko može u igri prema naprijed. U dva prethodna susreta imali smo problema na lijevom boku, a upravo je taj segment igre najbolje funkcionirao protiv Islanda. Uz Kalinića i Pivarića, tu je iznimno kvalitetni Badelj, kao važan igrač s koji možemo mijenjati u sredini.

Tko su hrvatski igrači od kojih najviše očekujete u nedjelju?

– Vatreni imaju standardiziran prvi sastav u kojem je Modrić igrač broj jedan. Od njega najviše očekujem. Perišić se podigao i još će se podići. Ako Rebić malo poboljša tehnički dio, ako bude precizniji u primanju i kvalitetniji u driblingu, to će se bitni osjetiti na izvedbi ekipe. Jer, energija i entuzijazam koje Rebić posjeduje, rijetko se viđaju. Idemo dalje. Lovren je igrač koji donosi prevagu u obrani. U redu, dogodio mu se jedanaesterac protiv Islanda, ali ne marim za to. Svakog lopta može udariti u ruku. I peti igrač je Kramarić. Nemojte ga zaboraviti, nemojte ga gurati u drugi plan. Kramarić i Brozović su nekako po strani, a obojica su igrači koji puno doprinose reprezentaciji.

Drukčija priča

Za kraj, može li se usporediti Hrvatska iz Barićeva doba s ovom reprezentacijom koju danas vodi Zlatko Dalić?

– Uvijek se može usporediti, ali ljudi znaju da je Hrvatska tada ušla u proces smjene generacija. Nakon Svjetskog prvenstva u Japanu otišlo je 15 igrača, došli su novi. Da nisam pronašao Pršu, ne bismo se ni plasirali na Euro u Portugalu. Ali, bili smo i tada dobri, bili smo kvalitetni. Međutim, imali smo jako tešku skupinu. U Rusiji je također bila zahtjevna skupina, ali naša s Engleskom i Francuskom bila je prava “skupina smrti”. I još Švicarska. A znate li da je Švicarska reprezentacija koja je uspješnija od Hrvatske na svjetskim i europskim prvenstvima. Težak je bio ždrijeb, ali znam, na kraju se samo rezultat pamti.

Za nedjelju nećemo rezultat prognozirati, ali što ćemo pamtiti?

– Bolji smo od Danske, vjerujem u prolaz Hrvatske, jer ima igru i atmosferu zajedništva u reprezentaciji. Ali, moramo biti oprezni.

Osmorici prijeti suspendirajući drugi žuti karton

Danas će Vatreni protiv Danaca igrati pod dodatnim teretom. Čak osmorici naših igrača prijeti drugi žuti karton. Dakle, na ‘crnoj listi’ za ‘žutu listu’ su Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Ante Rebić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Marko Pjaca, Tin Jedvaj i Vedran Ćorluka. Od njih osmorice, petorica će startati od prve minute.

Naravno, nije lako igrati pod takvim opterećenjem. Jer, drugi žuti karton bi sve naše dečke koji imaju jednu javnu opomenu izbacio iz četvrtfinala ako bi se Vatreni tamo plasirali. Ne biti u momčadi koja bi ušla među osam, a u borbi za polufinale pisala povijest, bio bi težak udarac za svakoga od nabrojanih. Naravno kad znate da vam prijeti drugi žuti i izostanak s možda jedne od najvažnjih utakmica otkako je nacionalne vrste, u glavi vam se može motati svašta.

Pazite na startove, ne idete punom snagom, razmišljate treba li u neku akciju krenuti žestoko, silovito ili ipak malo ‘nježnije’. Jasno da takva promišljanja mogu biti kontraproduktivna, jer omogućavaju protivniku lakše disanje. Međutim, to se kod naših neće dogoditi.

Pogledajte dobro tko ima ‘žutake’ od ove petorice koji startaju. Mario Mandžukić fajter svih fajtera, Ante Rebić, borac bez mane i straha koji juri i lomi poput jurećeg vlaka, Marcelo Brozović, genetski ratnik, Šime Vrsaljko, ‘kiiller’ dječjeg lica. Njih neće biti briga za kartone niti će o njima razmišljati. Jedino je tu malo ‘nježniji’ Rakitić, ali vjerujte niti on niti bilo tko drugi danas neće kalkulirati.

Izvor: Sportske novosti

 

Odgovori

Skip to content