Sveti Oton Bamberški

Današnji je sveti zaštitnik Oton Bamberški (Otto von Bamberg, Otton z Bambergu), srednjovjekovni njemački biskup i misionar, apostol Pomorja. Rodio se oko 1060. u Mistelbachu nedaleko Bayreutha (Oberfranken, Bavarska) kao sin plemićke obitelji.

Najprije je od 1082. djelovao kao kapelan poljskog vojvode Władysława I. Hermana, zatim od 1090. u službi njemačkog cara Henrika IV, od 1101. kao kancelar. U državnim poslovima pristajao je uz cara, u duhovnima uz papu. Biskup Bamberga u Bavarskoj od 1102, znao je cijeniti vrijednost redovničkih zajednica i osnovao mnoge samostane te je prozvan „ocem redovnika“.

Na temelju poljsko-pomorjanskog saveza iz 1120, djelovao je u dva navrata kao misionar u Pomorju (danas Poljska) među slavenskim Pomorjanima, pridobio za kršćanstvo tamošnje plemstvo i obratio više od 20 tisuća duša. Dobrotvor, promicatelj znanosti i kulture, graditelj crkava, u Bambergu je obnovio katedralu, podigao dvije bolnice i potpomagao djelatnost katedralne škole i škole pisaca u opatiji Michaelsberg. Preminuo je 30. lipnja 1139. u Bambergu. Svetim ga je proglasio 1189. papa Klement III. Zaštitnik je nadbiskupije i grada Bamberga, a zazivaju ga kod bjesnoće.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content