Dodjeljivanje sredstava SNV-u: Dokumenti dokazuju da se Milorad Pupovac nije izuzeo od glasovanja

Temeljem prijave udruge U ime obitelji iz veljače 2017., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postpupak protiv Milorada Pupovca, jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao u donošenju odluke o dodjeli sredstava (većih od 3 milijuna kuna) iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, čiji je on predsjednik.
U prijavi se također navodi i da je Milorad Pupovac član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodjeljena sredstva.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine izuzeo se pri odlučivanju o dodjeli sredstava, ali Pupovac nije

U Odluci se navodi da je Milorad Pupovac počinio propust kao državni dužnosnik, “jer se nije izuzeo iz odlučivanja, čime je “propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene dužnosti, kao i povjerenje građana”.

Dokument Povjerenstva također navodi kako se zastupnik mađarske nacionalne manjine, Šandor Juhas, izuzeo od odlučivanja o dodjeli sredstava. Istovremeno, Pupovac to isto nije učinio.

Podsjetimo, prijavu protiv Milorada Pupovca zbog sukoba interesa udruga U ime obitelji podnijela je 15. veljače, a sadržaj prijave i izvještaj o o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini možete pročitati u nastavku.

Dužnosnik na kojeg se odnosi prijava sukoba interesa:

saborski zastupnik, prof. dr. sc. Milorad Pupovac

Sadržaj prijave:

Savjet za nacionalne manjine je na sjednici održanoj 5. 5. 2016. donio Odluku o rasporedu sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2016. godinu (NN br. 26/16), na temelju čl. 35. stavka 4. i čl. 36. stavka 11. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (NN, br. 155/02 i 80/10), kojom je dodijelio Srpskom narodnom vijeću 3.590.000,00 kuna. S obzirom da je g. Milorad Pupovac bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo, on se nalazi u sukobu interesa. G. Pupovac je također u sukobu interesa kao član Savjeta za nacionalne manjine (dalje: Savjet) i kao član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (dalje: Odbor). Savjet Odboru dostavlja Godišnje izvješće o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske, što znači da g. Pupovac kao član nadležnog tijela (Odbora) odlučuje o usvajanju Izvješća koje podnijelo tijelo kojeg je on član (Savjet), a odnosi se na trošenje sredstava dodijeljenih tijelu kojeg je on predsjednik (Srpskom narodnom vijeću), čime je g. Pupovac u sukobu interesa.

Dokazi:

-Internetska stranica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, iz koje je vidljivo da je saborski zastupnik prof. dr. sc. Milorad Pupovc član toga Odbora: http://www.sabor.hr/odbor-za-ljudska-prava-i-prava-nacionalnih-man-9
– Internetska stranica Srpskog narodnog vijeća, iz koje je vidljivo da je prof. dr. sc. Milorad Pupovac predsjednik toga tijela: http://snv.hr/o-vijecu/struktura-vijeca
-Internetska stranica Savjeta za nacionalne manjine, iz koje je vidljivo da je g. Pupovac član Savjet za nacionalne manjine 2017.g.: http://www.savjet.nacionalne-manjine.info/clanovi.php

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content