Petir u Europskom parlamentu podsjetila na časnu sestru Lukreciju Mamić ubijenu u Burundiju

U tijeku redovitih rasprava o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava, Europski je parlament raspravljao i o situaciji u državi Burundi koja se još od travnja 2015. godine suočava s teško političkom i humanitarnom krizom te ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

U rezoluciju o Burundiju, čija je potpisnica i hrvatska zastupnica  Marijana Petir, Europski parlament izražava zabrinutost stanjem u toj afričkoj državi i traži prestanak nasilja. Parlament ponavlja svoju potporu odluci Europske unije koja se odnosi na obustavu izravne financijske potpore burundijskoj vladi te pozdravlja činjenicu da je Europska unija donijela mjere ograničavanja putovanja i zamrzavanja imovine protiv osoba koje nastoje ugroziti mirovne napore ili ljudska prava.

Petir napominje kako Unija mora nastaviti pružati direktnu pomoć građanima Burundija kroz ulaganja u projekte jer trećina njih danas nije u stanju prehraniti svoju obitelj. Petir je podsjetila i kako je posljednjih godina više od četiristo tisuća ljudi pobjeglo iz Burundija kako bi potražili utočište u susjednim zemljama.

Hrvatska zastupnica oštro osuđuje burundijski režim koji djeluje protiv vlastitih građana. „Ne možemo podupirati Vladu koja se povukla iz Rimskog statuta i time suspendirala nadležnost Međunarodnog kaznenog suda, vlast koja je Germaina Rukukia zaposlenog u Udruženju katoličkih pravnika osudila na 32 godine zatvora pod lažnim optužbama“, ističe zastupnica Petir.

Također, Petir je podsjetila kako je u Burundiju  2011. godine ubijena časna sestra Lukrecija Mamić koja je vodila Centar za neishranjenu djecu i brinula o više od 1500 djece. „Dala je svoj život pomažući građanima Burundija koji su zaslužili slobodu, jednakost, povratak svojim kućama kao i našu punu podršku. Ne dajmo da njena žrtva bude uzaludna“, zaključila je Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content