DA SE NE ZABORAVI 7. srpnja 1992. poginuo je Andrija Andabak

Dana 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je Andrija Andabaka (1956. – 1992.), heroj Domovinskog rata. Zvali su ga „lovac na tenkove“ jer je tijekom 8 mjeseci uništio 30 neprijateljskih tenkova (14. M-84 i 16. T-55), te 1 BVP i 1 transporter). Bio je pripadnik 109. Vinkovačke brigade. Radio je kao instruktor na vojnom učilištu u Zagrebu. Pokopan je u Nuštru gdje je i živio prije rata.

Posmrtno je odlikovan činom pukovnika, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenicom domovinskog rata. U čast Andrije Andabaka, ali i svih poginulih nuštarskih branitelja svake godine održava se memorijal koji nosi njegovo ime.

NAPAD NA SELO ĆELIJE

7. VII 1991. Napad JNA i pobunjenih Srba na selo Ćelije. Istočnoslavonsko selo Ćelije se nalazilo na važnom strateškom pravcu Osijek-Vukovar pa su ga JNA i pobunjenici opkolili i napali 4. srpnja iz susjednih sela a glavni napad je krenuo 7. srpnja 1991. godine. Selo je opljačkano a 180 Hrvata je moralo napustiti svoje domove. Deveti srpnja selo je spaljeno. Tijekom okupacije u Ćelijama je bila masovna grobnica u koju su bačena tijela 11 ubijenih zatočenika iz zatvora u Dalju te 5 ubijenih civila iz Klise.

BRIJUNSKA DEKLARACIJA

7. srpnja 1991. donesena je Brijunska deklaracija kojom je uveden tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Donesena je na zahtjev Europske zajednice da bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Na Brijune su došla tri ministra vanjskih poslova Europske zajednice: Hans van den Broek iz Nizozemske, Jacques Poos iz Luksemburga i João de Deus Pinheiro iz Portugala. Za vrijeme moratorija agresor (Srbija) je napravio mnogobrojne zločine, prognao Hrvate iz njihovih domova te izvršio razaranja mnogih sela i gradova diljem Hrvatske.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content