Dokle ćemo trpjeti cenzore u hrvatskim medijima?

U Hrvatskoj postoji, kao u komunizmu, nekoliko velikih ličnosti, koje su, bez obzira tko vlada, neprestano na margini, pa čak se nekima, poput Marka Perkovića Thompsona,  akademika Josipa Pečarića ili pak Jakova Sedlara nastoji zabraniti (spriječiti) pravo na rad.

Ne odgovaraju, čudo jedno, ni lijevima ni desnima.

Čak im je miliji i jedan „Pupi“ – Milorad Pupovac, nego svi Hrvati zajedno!

Ti i takvi su na žalost u mediji kad hoću i koliko hoću!

Thompson je primjerice „kriv“ samo ako se na poziv (sic!) pojavi „negdje“, kao primjerice ovih dana u autobusu sa srebrnim hrvatskim nogometašima, Pečarića ne vole jer je jedan od rijetkih akademika koji nije plašljiv poput zeca, (svaka čast iznimkama), dok je Sedlar na „tapeti“ sa svakim svojim novim igranim ili dokumentarnim filmom, jer nevjerojatnom preciznošću pogađa u – sridu!

U ovom našem relativno malom medijskom prostoru nema adekvatnoga mjesta ni za Velimira Bujanca, iako tri puta tjedno na jednoj lokalnoj tv postaji snima i objavljuje najbolje „informativne“ emisije, koje rado gledaju sve do Kanade i Australije.

Tihomir Dujmović je posebna priča. Prošao je „sve“ medije, pa čak imao i emisiju na HRT-u, ali – kratko. Gdje je god bio dali su mu kartu bez povratka.

Većina tih „otpadnika“ tu i tamo nalazi svoje mjesto kod Bujanca, kod kojeg je osobito gužva prije svakih izbora. Nu, kad oni prođu, polako prolazi i on. I tako u krug.

Nekada smo iznimno rado gledali tv-emisije darovitog Marka Juriča. Hrvatski branitelji i stradalnici bili su mu u prvom planu, dok i to nekome nije „dosadilo“. Njegove sjajne tekstove danas susrećemo jedino na pojedinim portalima.

Pojedini pravnici (branitelji) od kojih je većina bila i jeste povezana s Udbom često su nezasluženo glavne zvijezde nacionale televizije. Tobože brane svoje klijente, a u biti jako dobro promoviraju sebe i svoje odvjetničke kancelarije. Sve znaju i u sve su upućeni, a ipak gube sporove. Kolikima je samo uzdigao rejting Zdravko Mamić ili Ivo Sanader, dok je rezultat njihova posla za njihove klijente  (blago rečeno) katastrofa. Nu, najveći „mutikaša“ među tv odvjetnicima već  je dugo i bit će to još više – Anto Nobilo.

I u tom području vlada nepisano pravilo – ili si naš ili si njihov!

Nedavno je u Hrvatskoj duže vrijeme boravio Mirjam Damaška, jedan od Hrvata koji je u pravo uspio u inozemstvu, kao „svi“ hrvatski odvjetnici, odnosno pravnici. Kako to da on nije bio zanimljiv gotovo ni jednom našem mediju, pa čak ni „nepogrešivom“ Aleksandru Stankoviću, koji svoje goste bira poput „desetara“ nekadašnje zločinačke vojske?

A kad ste na tv ekranu u ili u pisanim medijima vidjeli prof. dr. Zvonimira Šeparovića? Zar on nema baš ništa reći? Bivši predsjednik Vrhovnog i Ustavnog suda dr. Milan Vuković je umro, a da mu mediji (svaka čast iznimkama) nisu posvetili gotovo nikakvu pažnju (nije bio njihov).

Kad već govorimo o odvjetnicima, zanimljivo je da su u vrijeme komunizma većina od njih (svaka čast iznimkama) bili suci ili državni odvjetnici te da su početkom devedesetih poput kameleona okrenuli kapute i počeli braniti – Hrvate, koje su još do jučer bez milosti i bez ikakvih dokaza slali na teške robije. Koliko je samo njihove djece u toj branši?

O tome bi trebalo snimiti tv emisiju!

Nepodobnih za nacionalnu televiziju ima i među pjevačima. Recimo, Mladen Kvesić je autor  i izvođač pjesme „Mi smo garda Hrvatska“, koja se u instrumentalnoj verziji izvodi svaki puta i kad netko od visokih inozemnih gostiju stigne na Pantovčak. Kad ste nešto čuli o ovom glazbeniku? Njega nema ni u glazbenim emisijama koje HRT prikazuje i iza ponoći!

Slično je i sa Ivicom Pepelkom, koji je napisao i izveo sjajne domoljubne pjesme, prodao najviše CD-a s kajkavskom glazbom, 18-puta napunio dvoranu Vatroslava Lisinskog, ali ni on za HRT „ne postoji“.

Sve što je domoljubno, od književnosti, filma, povijesti u medijima (svaka čast iznimkama)  se dozira na „žličice“ i dobro pazi da se doza ne premaši.

Tako bi na žalost tko jeste, a tko nije podoban  mogli nabrajati u nedogled.

Naše je samo da redovno plaćamo tv pretplatu (više nego zdravstvo), a „ONI“ će odlučiti i odlučuju što nam je za te novce najprimjerenije! (Recimo nastup Barea i Ive Josipovića!).

Vjerujemo da će HRT početkom kolovoza  snimiti i veliki koncert srpskog pjevača Bajage u pulskoj Areni, ali ne i Thompsonov u Glini, koji će se održati u povodu Vojno-redarstvene operacije Oluja95.!

Nego, jeste li primijetili kako je u medijima sve manje vijesti iz Vukovara ili Škabrnje. Tamo život, ako nema ekscesa, izgleda da uopće ne postoji.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 comment

  1. Anđeo

    “Drug ,to su nam dali partizani, njihova borba i trideset i tri titina đenerala, skj-u , udba, pomirba devedesetih bez lustracije , njihove tate i njihova današnja deca Stevo, Jovo,Sanader,Jaca, Kolinda, Plenković Pupovac , uzorita naša Crkva,”vječiti vjernik” Bandić i vječite proleterske mase,koje za njih glasaše i pisme im pivaše iz dvije naše najproleterske stranke HDZ I SDP iz Jajca i Crkve.” Sada,preporučujem svima čitanje pripovjetke “POŠLA KOKA NA PAZAR” i Ništa više nenauči pačurlija ta nego što je prije pivala:”druže tito mi ti se kunemo da sa tvog puta neskrećemo”! I DOBIŠE SVE PODOBNOSTI “LJUBIČICE” CRNE SA DEDINJA,a mi za pivanje pisme MARJANE MARJANE….,”MUDA MARJANOVA”! Koje “pravednosi”u bivši ATEISTA današnji “vjernika” BRAVO!

    Poslušajte ovo na YouTube!
    “Franjo Tuđman o Drugu TITU-YouTube”

Odgovori

Skip to content