Komemoracija za Radu Perkovića

U Hrvatskom narodnom kazalištu, uz nazočnost obitelji, kolega, prijatelja i štovatelja, održana je komemoracija za preminulog Radu Perkovića, istaknutog glumca, redatelja, dugogodišnjeg intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Split i ravnatelja Splitskog ljeta, osnivača Marulićevih dana, dobitnika brojnih nagrada i priznanja.

Emotivno i biranim riječima od velikog umjetnika i čovjeka u ime Grada Splita oprostila se zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović kazavši kako grad tuguje zbog velikog gubitka, jer gospodin Perković je obilježio ne samo HNK već i ono dobro što je niknulo u gradu Splitu. Parafrazirajući Mešu Selimovića, zamjenica Hrgović zahvalila je na neizmjernom doprinosu kulturnom i društvenom životu Splita i podvukla da će sjeme koje je posijao vječno živjeti u mladim generacijama.

Na profesionalni put ali osobito ljudsku dimenziju Rade Perkovića podsjetili su i ostali govornici među kojima intendant HNK Goran Golovko i zamjenik župana Luka Brčić. Rade Perković bio je omiljen kao otvoren čovjek širokog i dobrog srca, neumoran i vrijedan. I nakon umirovljenja organizirao je brojne projekte iz kulture i umjetnosti te potpisujući kao redatelj različite priredbe i javne događaje.

Bio je veliki domoljub, promicatelj hrvatske kulture, bokokotorske baštine i kazališne umjetnosti. Uvijek vedar, nasmijan i duhovit, poticao je mnoge umjetnike i prijatelje oko sebe. Kao društveno angažiran intelektualac pratio je brojne događaje, osobito kada se stvarala suverena hrvatska država početkom devedesetih, a od samog početka priključio se radu Hrvatske udruge Benedikt.

Izvor: split.hr

Odgovori

Skip to content