Udruga OPG Hrvatske Život: Svi obvezni članovi Hrvatske poljoprivredne komore moraju imati pravo birati i biti birani

Dana 22. 07. 2018 g. na inicijativu Udruge OPG-a Hrvatske Život u suradnji s predstavnicima nekoliko udruga iz različitih dijelova RH u Kutjevu je održan zajednički sastanak, s glavnom točkom dnevnog reda: obavezno članstvo u HPK, donošenje statuta, pravilnika o provođenju izbora i sami izbori za predstavnička tijela koja trebaju biti izabrana do 31.12.2018.

Ovime želimo upozoriti na nelogičnosti Zakona o HPK (članak 22 i 23) koji definiraju rok za dostavu podataka o obaveznim članovima koji je u koliziji sa rokovima za promjenu statuta a pogotovo sa rokom za nove izbore predstavničkih tijela komore. Rok za dostavu podataka APPRRR teče od 01.01.2019. godine, dok se statut mora donesti 60 dana od objave zakona (do kraja kolovoza 2018.) a izbori za tijela komore se moraju obaviti do 31.12.2018. Po ovim rokovima nije jasno tko i koga će se birati na izborima jer do roka određenog zakonom komora neće imati popis obaveznih članova a niti brojno stanje članstva. Ukoliko se izbori provedu u tim rokovima bez obaveznih članova prema novom zakonu, smatramo da su svi obvezni članovi zakinuti i da im je uskraćeno pravo iz zakona da biraju i mogu biti birani. Broj sadašnjih dobrovoljnih članova komore, oko 485, samo je dokaz da poljoprivrednici nisu zadovoljni radom komore, predstavljanjem poljoprivrednika te reakcijama komore na probleme u poljoprivredi, zakone i pravilnike. Izborima do 31.12.2018. godine njih oko 485 bi zapravo moglo sami sebe birati na mandat od 4 godine, te time smatramo da ostalih 60.000-80.000 članova nema svog predstavnika u komori i da su im time uskraćena njihova prava.

Smatramo da izbori u komori ne smiju biti dok god svi obvezni članovi prema zakonu, ne budu punopravni članovi komore.

U skladu sa navedenim tražimo:

  1. Svakom budućem obaveznom članu dostaviti na kućnu adresu do 31.10.2018. g. da je od 01.01 2019. g. obavezan član HPK sa njegovim pravima i obvezama prema komori te dostaviti popis članova komori
  2. Provedba izbora za tijela komore se obavlja u roku 60-90 dana od učlanjenja obveznih članova
  3. Prije izbora za tijela komore trebaju se provesti županijski izbori (izabrati županijskog predsjednika, i delegate za glavnu skupštinu)
  4. Statut treba sada mijenjati samo u Članku 3. ČLANSTVO KOMORE, a o daljnjim promjenama statuta će odlučiti nova tijela komore nakon provedenih izbora

Udruga OPG-a Hrvatske Život

Odgovori

Skip to content